Βενεζουέλα: Tο τηλεφώνημα του Πένς και η υποστήριξη των ΗΠΑ στον Γκουαϊδό

Ένα βράδυ πριν ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, Juan Guaido αυτοανακηρυχθεί προσωρινός, Πρόεδρος της Βενεζουέλας, έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, αναφέρει σημερινό άρθρο της Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα το οποίο μάλιστα επικαλείται μαρτυρία ανώτερου κυβερνητικού υπαλλήλου της κυβέρνησης των ΗΠΑ, περιγράφει πως ο Πενς δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τον Guaido, εάν καταλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της Βενεζουέλας, προτείνοντας του μάλιστα το να επικαλεστεί μια ρήτρα στο σύνταγμα της χώρας του.

Το εν λόγω τηλεφώνημα φαίνεται πως υπήρξε ο καταλύτης στο να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο που αναπτύχθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα της προηγούμενες εβδομάδες και συνοδεύθηκε από συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ, συμμάχων, νομοθετών και στελεχών της Αντιπολίτευσης με τον Guado.

Σχεδόν αμέσως, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Πενς, ο Πρόεδρος Trump εξέδωσε δήλωση αναγνωρίζοντας τον Guaido ως το νόμιμο ηγέτη της χώρας.

Λίγο αργότερα ήρθαν παρόμοιες δηλώσεις από τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Χιλή, το Περού και άλλες χώρες του κόσμου.

Πηγή: The Wall Street Journal