Γουαϊδό: Πιθανή αμνηστία στον Μαδούρο αν φύγει μόνος του

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χορηγήσει αμνηστία στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και άλλους ανώτερους αξιωματούχους εάν αποχωρήσουν οικειοθελώς από την εξουσία άφησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, που έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος κι έχει αναγνωριστεί ως πρόεδρος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε πως ανάλογες αμνηστίες συνέβαλαν στην μετάβαση της Χιλής στην δημοκρατία μετά την δικτατορία Πινοσέτ.

«Αυτές οι αμνηστίες είναι στο τραπέζι για όσους είναι έτοιμοι […] να αποκαταστήσουν την συνταγματική τάξη», δήλωσε στον ισπανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό Univision.

Προσέθεσε πως η πρόκληση είναι να διενεργηθούν πραγματικά ελεύθερες εκλογές το ταχύτερο δυνατό, ενώ χαρακτήρισε «δικτατορία» το καθεστώς Μαδούρο.

Ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβεζ πάντως, που στις αρχές του μήνα ορκίστηκε για την δεύτερη θητεία του στην προεδρία, έχει διαμηνύσει πως δεν θα αποχωρήσει από την εξουσία, ενώ απολαμβάνει σταθερά την κρίσιμη στήριξη του στρατού.

Ο 35χρονος Γουαϊδό από την πλευρά του έχει ζητήσει επισήμως ανθρωπιστική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ουσιαστικά δρομολογώντας την δημιουργία παράλληλων δομών.

Το Σάββατο θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με αντικείμενο την Βενεζουέλα, κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, αν και δεν αναμένονται αποφάσεις.

Η Ρωσία και η Κίνα, παραδοσιακοί σύμμαχοι και δανειστές του καθεστώτος Μαδούρο, έχουν καταδικάσει την αναγνώριση του κ. Γουαϊδό από τις ΗΠΑ. Η Μόσχα έχει μάλιστα προειδοποιήσει πως ουδείς θα πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην λατινοαμερικανό χώρα.
Πηγή: skai.gr