Κλείσιμο

Η στρατιωτική ηγεσία της Βενεζουέλας στηρίζει τον Μαδούρο

Την στήριξή της στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, λίγες ώρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και πολλές λατινοαμερικανικές χώρες αναγνώρισαν τον Χουάν Γουαϊδό, ηγέτη της Εθνοσυνέλευσης, ως νόμιμο πρόεδρο.

«Χθες γίναμε μάρτυρες ενός αξιόμεμπτου γεγονότος: Ένας άνδρας αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παλαντίνο, ο οποίος ήταν πλαισιωμένος από ανώτερους αξιωματικούς.

Τόνισε πως η απόφαση του κ. Γουαϊδό να ορκιστεί πρόεδρος ενώπιον χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών την Τετάρτη συνιστά «πολύ σοβαρό ζήτημα» που απειλεί το κράτος δικαίου και την ειρήνη.

Η στήριξη του στρατού είναι κρίσιμος παράγοντας στην Βενεζουέλα, η οποία έχει βιώσει τρία πραξικοπήματα από τα μέσα του 20ου αιώνα. Εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης οι ένοπλες δυνάμεις είναι ήδη αναμεμιγμένες στην διαχείριση μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων και σε πλήθος δραστηριοτήτων όπως οι εισαγωγές και η διανομή τροφίμων.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο είναι εάν το καθεστώς Μαδούρο απολαμβάνει την στήριξη των απλών στρατιωτών και των κατώτερων αξιωματικών, οι οποίοι βιώνουν τις ίδιες στερήσεις, τον υπερπληθωρισμό και τις κακουχίες με τους απλούς πολίτες.

Ο κ. Γουαϊδό από την πλευρά του έχει αποφύγει τις δημόσιες εμφανίσεις τις τελευταίες 24 ώρες, όμως ως αναγνωρισμένος πρόεδρος ζήτησε επισήμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα στείλει προμήθειες όταν είναι δυνατό, όμως παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από το μη απαραίτητο προσωπικό και συγγενείς να αποχωρήσουν από την πρεσβεία στο Καράκας.

Την Τετάρτη ο κ. Μαδούρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και διέταξε τους αμερικανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν εντός 72 ωρών, όμως η Ουάσιγκτον απάντησε πως δεν τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο.

Παρά την στήριξη των ΗΠΑ η κίνηση Γουαϊδό έχει καταδικαστεί από την Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει αξιόπιστες εκλογές. Η Μόσχα μάλιστα έχει καταγγείλει απόπειρα σφετερισμού της εξουσίας κι έχει προειδοποιήσει κατά ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης από το εξωτερικό.

Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το Σάββατο, με αντικείμενο την κατάσταση στην Βενεζουέλα, αν και το σώμα δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις.
Πηγή: skai.gr