Υποβολή αντιπροτάσεων από Βρετανούς βουλευτές για το μέλλον του Brexit

Τις προτάσεις τους για την τροποποίηση του σχεδίου Β' της Τερέζα Μέι για τα επόμενα βήματα στο Brexit έχουν αρχίσει να υποβάλουν ομάδες Βρετανών βουλευτών. 

Όπως είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα η πρωθυπουργός, στόχος της μετά από την απόρριψη της συμφωνίας του Brexit είναι να ζητήσει εκ νέου αλλαγές από τις Βρυξέλλες στο λεγόμενο 'backstop' για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Εν μέσω κατηγοριών από την αντιπολίτευση και τους Remainers βουλευτές ότι στην ουσία το σχέδιο Β' είναι το ίδιο με το σχέδιο Α', μία σειρά τροπολογιών επί της πρότασης της πρωθυπουργού έχουν ήδη ετοιμαστεί. Την ερχόμενη Τρίτη, 29 του μήνα, η Βουλή θα ψηφίσει επί ορισμένων εξ αυτών των τροπολογιών και επί του σχεδίου Β' της πρωθυπουργού. 

Σε μια δυνητικά σημαντική κίνηση, το Εργατικό Κόμμα κατέθεσε τροπολογία με την υπογραφή του ηγέτη του Τζέρεμι Κόρμπιν η οποία απαιτεί την εξασφάλιση κοινοβουλευτικού χρόνου για μία σειρά ψηφοφοριών επί επιλογών για τα επόμενα βήματα. Η τροπολογία προσδιορίζει συγκεκριμένα ότι οι επιλογές αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, που είναι η κεντρική θέση του κόμματος, αλλά και την επιλογή ενός δημοψηφίσματος. 

Οι εκπρόσωποι της εκστρατείας υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος χαιρέτισαν την τροπολογία του κ. Κόρμπιν ως «μνημειώδη» στιγμή στην προσπάθειά τους υπέρ της «Λαϊκής Ψήφου», καθώς μέχρι τώρα ο ηγέτης των Εργατικών απέφευγε να υποστηρίξει το δημοψήφισμα. 

Ωστόσο, πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι για ακόμα μία φορά ο κ. Κόρμπιν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, χωρίς όμως να δεσμεύεται επ' αυτού. 

Η άλλη τροπολογία που έχει συγκεντρώσει την προσοχή των σχολιαστών και των βουλευτών είναι από τη βουλευτή των Εργατικών Υβέτ Κούπερ. Σε συνεννόηση με βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος η κα Κούπερ ζητά από την ολομέλεια να εγκρίνει τη συζήτηση (στις 5 Φεβρουαρίου) επί νομοσχεδίου που ορίζει πως αν δεν έχει υπάρξει επικύρωση κάποιας συμφωνίας του Brexit έως τις 26 Φεβρουαρίου, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αιτηθεί παράταση της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η παράταση θα πρέπει να δοθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η συγκεκριμένη τροπολογία συγκεντρώνει στήριξη από όλα τα κόμματα και με βάση τα σημερινά δεδομένα θεωρείται πιο πιθανό παρά απίθανο να περάσει. Σύμφωνα μάλιστα με πολλά δημοσιεύματα, η υπουργός Εργασίας και πολέμια του σκληρού Brexit Άμπερ Ραντ έχει προειδοποιήσει την πρωθυπουργό ότι έως και 40 μέλη της κυβέρνησης θα παραιτηθούν αν δεν τους επιτραπεί να υπερψηφίσουν την τροπολογία Κούπερ την επόμενη Τρίτη. 

Μία άλλη τροπολογία που θεωρείται ότι δίνει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί από τον Συντηρητικό πρώην γενικό εισαγγελέα Ντόμινικ Γκριβ, που έχει εξελιχθεί σε κεντρική φυσιογνωμία στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. 

Ο κ. Γκριβ αναμένεται να προτείνει την κατά προτεραιότητα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί προτάσεων που υποβάλουν οι βουλευτές, έναντι των προτάσεων που φέρνει η κυβέρνηση. Με τον τρόπο πιστεύει ότι θα αποκλειστεί η πιθανότητα του 'no-deal'. 

Η κα Κούπερ και οι υπόλοιποι βουλευτές της δικής της ομάδας έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά και σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, ενώ ο κ. Γκριβ προτιμά ένα δεύτερο δημοψήφισμα. 

Άλλες τροπολογίες αναμένεται να αφορούν τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος και τη διενέργεια ενδεικτικών ψηφοφοριών επί διαφόρων σεναρίων ως προς την τελική μορφή του Brexit. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Συντηρητικοί βουλευτές, ενδεχομένως με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ετοιμάζουν τροπολογία που ορίζει ότι το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία θα έχει διάρκεια πέντε ετών.

Η πρόταση αυτή, την οποία χθες αποκάλυψε ότι έχει υποβάλει στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, συνάδει με το σχέδιο της πρωθυπουργού Μέι να διεκδικήσει ρητή ημερομηνία λήξης του backstop. 

Οι υπέρμαχοι του σχεδίου λένε ότι σε περίπτωση έγκρισης μίας τέτοιας τροπολογίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων η κα Μέι θα μπορούσε να πει στις Βρυξέλλες πως έχει αποδείξεις ότι αν της δώσουν όσα ζητά για το backstop, τότε η συμφωνία του Brexit θα περνούσε από τη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση στο BBC το βράδυ της Δευτέρας της σκληροπυρηνικής Brexiteer βουλευτή των Συντηρητικών Ναντίν Ντόρις ότι πολλοί συνάδελφοί της από το ίδιο στρατόπεδο έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως ίσως ο μόνος τρόπος για να πετύχουν την υλοποίηση του Brexit είναι να στηρίξουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού με τις Βρυξέλλες.

Έκανε μάλιστα λόγο για «καμικάζι φιλοευρωπαίους βουλευτές» που θέλουν να σταματήσουν το Brexit. Παρόμοιες δηλώσεις επικαλούνται σε ρεπορτάζ τους και οι Financial Times.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο