Σαουδική Αραβία: Νεκρός ιερωμένος στη φυλακή μετά από 5 μήνες κράτησης

Ο Άχμεντ αλ Αμάρι, διαπρεπής σαουδάραβας ιερωμένος, πέθανε έπειτα από πέντε μήνες κράτησης, γνωστοποίησαν η οικογένειά του και ακτιβιστές για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο θάνατος του συνέβη εν μέσω των συνεχιζόμενων επικρίσεων σε βάρος του σουνιτικού βασιλείου μετά τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018. 

Ο σουνίτης ιερωμένος, άλλοτε πρύτανης στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Μεδίνας, είχε διακομιστεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε κρατικό νοσοκομείο διότι υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία, ανέφεραν η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, και άλλοι ακτιβιστές.

Ο γιος του ιερωμένου, ο Αμπντάλα, επιβεβαίωσε τον θάνατο του πατέρα του μέσω Twitter και διευκρίνισε ότι μια επιμνημόσυνη δέηση θα γινόταν χθες Δευτέρα το απόγευμα. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έκαναν επισήμως κανένα σχόλιο.

Ο Αμάρι συνελήφθη τον Αύγουστο, όταν η ασφάλεια έκανε έφοδο στο σπίτι του. Έκτοτε παρέμενε κρατούμενος σε απομόνωση, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Ο ιερωμένος και άλλα πρόσωπα που είχαν συλληφθεί ταυτόχρονα φέρονταν να συνδέονται με τον ισλαμιστή λόγιο Σαφάρ αλ Χαουάλι, ο οποίος ετέθη υπό κράτηση τον περασμένο Ιούλιο, μετά την κυκλοφορία ενός βιβλίου του στο οποίο επέκρινε τη βασιλική οικογένεια.

Η Σαουδική Αραβία βιώνει μια εκστρατεία πάταξης κάθε διαφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί και καταγγέλλεται πως έχουν βασανιστεί ακτιβιστές και ακτιβίστριες, διανοούμενοι, αλλά και ισλαμιστές, μολονότι ταυτόχρονα ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διατυμπανίζει πως προωθεί ευρείες κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έτυχαν μεγάλης προβολής.

Η Σαουδική Αραβία, απόλυτη μοναρχία όπου οι δημόσιες διαμαρτυρίες, οι διαδηλώσεις και τα πολιτικά κόμματα είναι εκτός νόμου, διατείνεται ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της, ενώ διαψεύδει τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων. Αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι η παρακολούθηση και οι εγκλεισμοί των ακτιβιστών είναι μέτρα απαραίτητα για την προστασία της σταθερότητας της χώρας.

Ο φόνος του Κασόγκι, ανθρώπου μυημένου στα μυστικά του παλατιού που μετατράπηκε σε επικριτή του πρίγκιπα διαδόχου, μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, έπληξε τη φήμη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και προσέλκυσε περισσότερη προσοχή στο πώς η Σαουδική Αραβία μεταχειρίζεται τους ακτιβιστές και τις ακτιβίστριες, καθώς και στην εμπλοκή της στον πόλεμο της Υεμένης.