Επιμένει στη διεκδίκηση παραχωρήσεων από την ΕΕ η Μέι στο σχέδιο Β'

Επιστροφή στις Βρυξέλλες και διεκδίκηση μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο πρόβλημα του πώς θα αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, είναι η πρόταση της Τερέζα Μέι για τα επόμενα βήματα προς την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit. 

Παρουσιάζοντας την εναλλακτική πρότασή της στη Βουλή των Κοινοτήτων, σχεδόν μία εβδομάδα μετά από την απόρριψη της συμφωνίας του Brexit από τους βουλευτές με συντριπτική πλειοψηφία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός προανήγγειλε περαιτέρω διαβουλεύσεις με πολιτικούς όλων των κομμάτων: «Θα εξετάσω πώς θα μπορούσαμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας με τρόπο που θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη στη Βουλή και μετά θα θέσω τα συμπεράσματα αυτών των συζητήσεων πίσω στην ΕΕ».

Οι πολιτικοί αντίπαλοι της πρωθυπουργού και οι πολέμιοι του Brexit επισημαίνουν ότι το εναλλακτικό σχέδιο Β δε διαφέρει πολύ από το σχέδιο Α που δεν απέδωσε καρπούς και εν τέλει απορρίφθηκε με διαφορά 230 ψήφων στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Τίποτα δεν άλλαξε», σχολίασε απαντώντας από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η κα Μέι απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο ότι σκέφτηκε καν αλλαγές στην ειρηνευτική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής για τη Βόρεια Ιρλανδία ώστε να καταστεί αχρείαστο το λεγόμενο 'backstop' για την αποφυγή των σκληρών συνόρων, όπως ανέφερε δημοσίευμα της Telegraph. 

Είπε επίσης ότι θα επιδιώξει ευρύτερες διαβουλεύσεις με τον πολιτικό κόσμο και τους κοινωνικούς φορείς για το τι θα πρέπει να επιδιώξει η κυβέρνησή της στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες ως προς τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Υποσχέθηκε ότι θα ενημερώνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τις αρμόδιες επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων πιο τακτικά και ότι θα προσκαλεί τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις να συμβάλλουν στο καθορισμό στρατηγικής.

Απέρριψε ξανά το αίτημα για αποκλεισμό της πιθανότητας του no-deal, καθώς όπως σημείωσε στην ουσία σημαίνει ανάκληση της διαδικασίας του Brexit. Απέκλεισε επίσης το δεύτερο δημοψήφισμα, καθώς θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο και «θα έπληττε την κοινωνική συνοχή υπονομεύοντας τη δημοκρατία». Εκτίμησε δε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για ένα νέο δημοψήφισμα. Απέρριψε επίσης τις φωνές υπέρ παράτασης του Άρθρου
50.

Πάντως ο κ. Κόρμπιν κάλεσε την πρωθυπουργό να αποδεχθεί τον αποκλεισμό της πιθανότητας του no-deal αν οι βουλευτές υπερψηφίσουν κάποια από τις σχετικές τροπολογίες που αναμένεται να κατατεθούν έως την 29η Ιανουαρίου, όταν η πρόταση της πρωθυπουργού, όπως και οι τροπολογίες επί αυτής που θα υποβάλουν οι βουλευτές, θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν.

Η κα Μέι εξήγγειλε επίσης ότι καταργείται η χρέωση των 65 λιρών για τους Ευρωπαίους υπηκόους που θα θελήσουν να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση του καθεστώτος του «εγκατεστημένου» πολίτη, που θα τους επιτρέψει να μείνουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τη μεταβατική περίοδο του Brexit

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο