Ξεκίνησε η διαδικασία αίτησης μόνιμης διαμονής για Ευρωπαίους στην Βρετανία

Λονδίνο: Του Θανάση Γκαβού

Προσβάσιμο είναι από σήμερα για περισσότερους από 3 εκατομμύρια υπηκόους χωρών-μελών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο το σύστημα υποβολής αίτησης για απόκτηση του καθεστώτος του «εγκατεστημένου» πολίτη.

Η διαδικασία αίτησης του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να ακολουθηθεί από όποιον Ευρωπαίο κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου επιθυμεί να παραμείνει στη χώρα μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

Η αίτηση είναι προσβάσιμη μέσω της ειδικής εφαρμογής για συσκευές Android και απαιτεί σε πρώτη φάση ηλεκτρονική σάρωση του διαβατηρίου, σάρωση προσώπου και 'selfie' φωτογραφία. 

Η οργάνωση 'The 3 Million' που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση χρεώνει τους ανθρώπους αυτούς 65 λίρες για μια αίτηση διασφάλισης των υπαρχόντων δικαιωμάτων τους, χωρίς καν να είναι απολύτως βέβαιο ότι η αίτηση θα γίνει αποδεκτή. 

Επισημαίνει παράλληλα ότι η εφαρμογή δεν είναι διαθέσιμη για τους κατόχους συσκευών αλλού λογισμικού πλην Android, καθώς και ότι στους όρους της αίτησης αναφέρεται ότι τα προσωπικά στοιχεία των αιτούντων μπορούν να δοθούν σε τρίτους φορείς και εταιρείες. 

Διατυπώνονται επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσο το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορέσει να διαχειριστεί τον αναμενόμενο όγκο των αιτήσεων.

Η κυβέρνηση απαντά ότι οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως το τέλος Ιουνίου του 2021, έξι μήνες μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Ένα ερώτημα είναι επίσης τι θα ισχύσει σε περίπτωση που τελικά σημειωθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών, που θεωρητικά αφήνει στον αέρα τη θέσπιση της μεταβατικής περιόδου.

Όποιος Ευρωπαίος πολίτης έχει συμπληρώσει πέντε χρόνια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσει το καθεστώς του εγκατεστημένου πολίτη, εφόσον η αίτησή του γίνει δεκτή. Όσοι θα έχουν εγκατασταθεί μεν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου (31/12/2020) αλλά δε θα έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια διαμονής, θα θεωρούνται «προ-εγκατεστημένοι» πολίτες και θα τους επιτραπεί να συμπληρώσουν την πενταετία.