Να απέχουν από τις συζητήσεις με τη Μέι καλεί τους βουλευτές του ο Κόρμπιν

O Τζέρεμι Κόρμπιν του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία κάλεσε με επιστολή τους βουλευτές του κόμματός του να μη συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις με την πρωθυπουργό Μέι για τα επόμενα βήματα στο Brexit, έως ότου η κυβέρνηση αποσύρει από το τραπέζι «την απειλή ενός καταστροφικού no-deal».

Ο ίδιος ο κ. Κόρμπιν έχει αρνηθεί την πρόσκληση της Τερέζα Μέι, θέτοντας ως προϋπόθεση τον αποκλεισμό της πιθανότητας ενός άτακτου Brexit. 

Η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού, πάντως, είπε ότι οι διαβουλεύσεις της πρωθυπουργού Μέι και υπουργών με βουλευτές όλων των κομμάτων που άρχισαν το βράδυ της Τετάρτης προχωρούν και είναι «εποικοδομητικές».

Η πίεση, ωστόσο, αυξάνεται και για τον κ. Κόρμπιν. Βουλευτές του και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τον καλούν να υποστηρίξει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. 

Μάλιστα ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σερ Βινς Κέιμπλ είπε ότι το κόμμα του δε θα στηρίξει ενδεχόμενη νέα πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, όπως έκανε χθες, μέχρι οι Εργατικοί να ταχθούν υπέρ του δημοψηφίσματος.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση επικαλείται στις συναντήσεις με βουλευτές το πόρισμα μελέτης της που αναφέρει ότι θα χρειαζόταν ένας χρόνος μέχρι τη διεξαγωγή του. Σημειώνεται πάντως ότι έκθεση του Πανεπιστημίου του Λονδίνου προ μηνών εκτιμούσε ότι ένα δημοψήφισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός περίπου 22 εβδομάδων.

Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι η κα Μέι δε θα μεταβεί στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να επικεντρωθεί στο Brexit.

Επίσης, με γραπτή υπουργική δήλωση το Υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι έχει δοθεί εντολή σε έφεδρους στρατιωτικούς να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που οι υπηρεσίες τους χρειαστούν εφόσον η χώρα οδηγηθεί σε Brexit χωρίς συμφωνία.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο