Επιβίωσε η Μέι - Οριακή καταψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησή της

Καταψηφίστηκε, την Τετάρτη, από τη Βουλή των Κοινοτήτων, με μόλις 19 ψήφους διαφορά, η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι που είχε υποβάλει ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.

325 βουλευτές, από το Συντηρητικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Βόρειας Ιρλανδίας, στήριξαν την πρωθυπουργό, παρά τη συντριπτική ήττα την Τρίτη στην ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit. Οι βουλευτές που υπερψήφισαν την πρόταση μομφής ήταν 306.

Η κ. Μέι έχει προαναγγείλει ότι θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με βουλευτές όλων των κομμάτων για να διαπιστώσει πώς μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία του Brexit. Η ίδια είπε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ότι αυτές οι συναντήσεις θα αρχίσουν απόψε κιόλας. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την υλοποίηση του Brexit.

Ο κ. Κόρμπιν είπε ότι πριν από οποιεσδήποτε θετικές διαβουλεύσεις η πρωθυπουργός πρέπει να αποσύρει την καταστροφική απειλή του no deal στο Brexit.

«Η κυβέρνηση ζόμπι της κ. Μέι έχασε το δικαίωμα να κυβερνά» δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών κατά την εξάωρη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων. Όπως ανέφερε ο Κόρμπιν, «η προκήρυξη εθνικών εκλογών είναι αναγκαία γιατί εφόσον η κυβέρνηση ζόμπι της κ. Μέι δεν μπορεί να κυβερνήσει πρέπει να βρούμε κάποια κυβέρνηση που μπορεί». Η «συμφωνία Φρανκεστάιν» (για το Brexit) είπε, είναι επισήμως νεκρή. 

Εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, εν τω μεταξύ, άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Κόρμπιν προτίθεται να υποβάλει κι άλλες προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης αν και όταν το κρίνει σκόπιμο.

Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας ήγειρε άμεσα ζήτημα δεύτερου δημοψηφίσματος.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο - skai.gr