Brexit: Το βλέμμα στην αποψινή ψηφοφορία-Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Το βλέμμα στραμμένο στην αποψινή ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει καταθέσει κατά της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει η Βρετανία, μετά από τη χθεσινή ιστορική καταψήφιση της συμφωνίας του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το πρωί της Τετάρτης οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί βουλευτές και το DUP, που καταψήφισαν τη συμφωνία την Τρίτη, επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πρωθυπουργό.

Εφόσον τα προγνωστικά για νίκη της κυβέρνησης απόψε επιβεβαιωθούν, τότε άμεσα η προσοχή θα στραφεί στις διαβουλεύσεις που προανήγγειλε η κα Μέι με βουλευτές όλων των κομμάτων.

Στόχος της πρωθυπουργού θα είναι να καταλήξουν οι συζητήσεις αυτές σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο που θα υποβληθεί στη συνέχεια στις Βρυξέλλες. Η πρωθυπουργός πρέπει να επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων το αργότερο τη Δευτέρα με πρόταση για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Αυτή η κυβερνητική πρόταση θα μπορεί να τροποποιηθεί από τους βουλευτές.

Ήδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις από βουλευτές και έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για τις προθέσεις της πρωθυπουργού λόγω της απροθυμίας της να συμπεριλάβει σε αυτές τις διαβουλεύσεις τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης και των σχολίων εκπροσώπου της Ντάουνινγκ Στριτ ότι η κυβέρνηση εμμένει στις αρχές της, σε ό,τι αφορά π.χ. την εναντίωση σε μια λύση τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.

Ήδη, πάντως, πολλοί βουλευτές διατυπώνουν το αίτημα για παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ υπό το Άρθρο 50 πέρα από την 29η Μαρτίου.

Το βράδυ της Τρίτης υποβλήθηκε από τρεις πρώην υπουργούς του Συντηρητικού Κόμματος προσχέδιο νόμου που προβλέπει παράταση της διαδικασία του Brexit έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Τη Δευτέρα θα γίνει προσπάθεια αυτό το προσχέδιο νόμου των βουλευτών να γίνει δεκτό προς συζήτηση και ψήφιση. Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, τότε πολλοί μιλούν για κατάληψη του ελέγχου της διαδικασίας του Brexit από το κοινοβούλιο.

Οι υπογράφοντες το προσχέδιο νόμου τάσσονται υπέρ μίας λύσης που θα προβλέπει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά και σε μία τελωνειακή ένωση.

Μία άλλη πρόταση που αναμένεται να τεθεί στις επαφές της πρωθυπουργού με βουλευτές είναι η διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος. Σήμερα κυκλοφόρησε επιστολή υπέρ του δημοψηφίσματος με τις υπογραφές περίπου 70 Εργατικών βουλευτών, παρά το γεγονός ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν αποφεύγει να δηλώσει ότι θα στηρίξει μία νέα λαϊκή ψήφο.

Η ηγεσία των Εργατικών, αντίθετα, αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιδιώξει και αργότερα τη διενέργεια εκλογών, με την κατάθεση μίας ακόμα ή και περισσότερων προτάσεων μομφής.

Υπουργοί της κυβέρνησης Μέι, εξάλλου, φέρονται να ζητούν από την πρωθυπουργό να εγκρίνει τη διενέργεια ενδεικτικών μη δεσμευτικών ψηφοφοριών στη Βουλή επί διαφόρων εναλλακτικών καταλήξεων του Brexit, ώστε να διαπιστωθεί αν και για ποια από αυτές τις επιλογές υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Τέλος, εκπρόσωποι επιχειρηματικών ενώσεων προειδοποιούν από το βράδυ της Τρίτης ότι το φάσμα ενός άτακτου Brexit έχει γίνει πιο απειλητικό μετά την επιβεβαίωση του αδιεξόδου στο κοινοβούλιο.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο