ΕΕ προς Λονδίνο: Ξεκαθαρίστε την θέση σας, ο χρόνος για το Brexit τελειώνει

Κάλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του όσον αφορά τα επόμενα βήματα για το Brexit απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγη ώρα αφότου η συμφωνία για τους όρους της εξόδου απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του ο κ. Γιούνκερ προειδοποιεί πως τα χρονικά περιθώρια έως το Brexit – που κανονικά θα λάβει χώρα στις 29 Μαρτίου – έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Τονίζει πως ο κίνδυνος άτακτης εξόδου της Βρετανίας αυξήθηκε μετά την σημερινή ψήφο και προσθέτει πως οι προετοιμασίες της ΕΕ για έξοδο δίχως συμφωνία θα συνεχιστούν.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αφήνει ωστόσο να εννοηθεί για μία ακόμα φορά πως οι 27 εταίροι δεν πρόκειται να δεχτούν ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit, που επετεύχθη μετά από σχεδόν δύο χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων.

«Έχουμε επιδείξει δημιουργικότητα και ευελιξία καθ’ όλη την διάρκεια [της διαπραγμάτευσης]», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Την ελπίδα πως τελικά το Brexit θα ακυρωθεί φάνηκε να διατυπώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Εάν μία συμφωνία είναι αδύνατη και ουδείς θέλει μη συμφωνία, τότε ποιος τελικά θα έχει το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;» διερωτήθηκε ο κ. Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter.


Στο Στρασβούργο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, έχει συνομιλίες με ευρωβουλευτές.

Για «καταστροφή» έκανε λόγο στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Μίκαελ Ροτ, προσθέτοντας πως οι πόρτες της ΕΕ παραμένουν ανοιχτές.


Πηγή: skai.gr