Ερντογάν προς Τραμπ: Δεν ζητώ άδεια για να χτυπήσω την «τρομοκρατία

Η Τουρκία δεν χρειάζεται την άδεια οποιουδήποτε ώστε να επέμβει στρατιωτικά εναντίον των «τρομοκρατών» Κούρδων στην βορειοανατολική Συρία, διαμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Απαντώντας στις προειδοποιήσεις Τραμπ ότι η Ουάσιγκτον θα τσακίσει την τουρκική οικονομία εάν η Άγκυρα πλήξει τους Κούρδους, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως οι αντάρτες δεν πρεσβεύουν τον κουρδικό πληθυσμό της Συρίας, αλλά αντίθετα τον έχουν βλάψει κι εκτοπίσει.

«Δεν θα ζητήσουμε την άδεια κανενός όσον αφορά τι θα κάνουμε με μία τρομοκρατική ομάδα, η δράση της οποίας στοχεύει τους πολίτες μας επί περισσότερα από 30 χρόνια, ούτε θα ζητήσουμε άδεια για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία», έγραψε ο κ. Ερντογάν σε άρθρο του στην ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Ο κ. Ερντογάν επέκρινε εκ νέου την χρόνια στρατηγική των ΗΠΑ να εκπαιδεύουν και να εξοπλίσουν τους κούρδους αντάρτες στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, γράφοντας χαρακτηριστικά πως η Ουάσιγκτον «εμπιστεύτηκε το αρνί στον λύκο».

Άφησε δε αιχμές για διαρροές που, όπως υποστήριξε, κάνουν διάφορα φιλοκουρδικά κέντρα στις ΗΠΑ, καταγγέλλοντας ότι διαδίδονται ψευδείς πληροφορίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τους Κούρδους πολύτιμους συμμάχους στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών, όμως η Άγκυρα τους λογίζει ως τρομοκρατική παραφυάδα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Τουρκία έχει διαμηνύσει επανειλημμένα πως οι προετοιμασίες για την επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία 
Πηγή: skai.gr