Τέσσερις τροπολογίες πριν από την ψήφο επί της συμφωνίας του Brexit

Άρχισε στη Βουλή των Κοινοτήτων η πέμπτη και τελευταία ημέρα συζήτησης επί της συμφωνίας του Brexit που θα κορυφωθεί με την κρίσιμη ψηφοφορία το βράδυ.

Ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκαου ανακοίνωσε ότι πριν από την ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit, στις 19:00 το βράδυ τοπική, θα δοθεί η ευκαιρία στους βουλευτές να ψηφίσουν επί τεσσάρων τροπολογιών επί της κυβερνητικής πρότασης για έγκριση της συμφωνίας.

Η πρόταση τροπολογίας που έχουν υποβάλει οι Εργατικοί προβλέπει απόρριψη τόσο της συμφωνίας Μέι-Βρυξελλών όσο και της εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ακολουθεί πρόταση του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας που ζητά παράταση της διαδικασίας του Brexit πέρα από την 29η Μαρτίου ώστε να μην υπάρξει άτακτο Brexit ή έξοδος με βάση τη συμφωνία Μέι-Βρυξελλών.

Στη συνέχεια θα τεθούν προς ψηφοφορία δύο τροπολογίες που προτείνουν Συντηρητικοί βουλευτές. Η τροπολογία που προτείνει ο σερ Έντουαρντ Λι καλεί σε διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι αν μέχρι το τέλος του 2021 καταστεί σαφές ότι η ΕΕ δεν συναινεί στον τερματισμό του λεγόμενου 'backstop', τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακυρώσει μονομερώς τη συνθήκη αποχώρησης και θα καταστεί ανεξάρτητο κράτος.

Η τροπολογία που έχει καταθέσει ο βουλευτής Τζον Μπάρον θέτει ως όρο για την έγκριση της συμφωνίας του Brexit την κατοχύρωση αλλαγών στη Συμφωνία Αποχώρησης που θα δίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο το δικαίωμα τερματισμού του 'backstop' χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ.

Η διαδικασία ψηφοφορίας επί κάθε πρότασης τροποποίησης διαρκεί συνήθως περίπου 15 λεπτά.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο