Το Πεκίνο καταδίκασε σε θάνατο Καναδό υπήκοο στη σκιά της υπόθεσης Μενγκ

Σε θάνατο, για διακίνηση ναρκωτικών, καταδικάστηκε τη Δευτέρα Καναδός υπήκοος από κινεζικό δικαστήριο, στον απόηχο της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις Καναδά και ΗΠΑ με την Κίνα μετά τη σύλληψη της κόρης του ιδρυτή του Huawei, και στελέχους της εταιρείας, Μενγκ Ουάνγκζου.

Η απόφαση θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Οτάβας μετά τη σύλληψη της Μενγκ, αλλά και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας. 

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό καταδίκασε την απόφαση. «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για εμάς ως κυβέρνηση, όπως θα έπρεπε να είναι για όλους τους διεθνείς φίλους και συμμάχους μας, ότι η Κίνα επέλεξε να αρχίσει να εφαρμόζει αυθαίρετα τη θανατική ποινή ... όπως στην προκειμένη περίπτωση» δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Οτάβας.

Το λαϊκό δικαστήριο στο βορειοανατολικό τμήμα της Κίνας, Liaoning, δίκασε σε δεύτερο βαθμό τον Ρόμπερτ Λόιντ Σέλενμπεργκ, ο οποίος είχε ασκήσει έφεση εναντίον της αρχικής ποινής 15 ετών, και αποφάσισε την εκτέλεσή του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει καταγγείλει τη σύλληψή του ανώτατου στελέχους της Huawei, προειδοποιώντας για απροσδιόριστες συνέπειες αν δεν απελευθερωθεί, και έκτοτε έχει θέσει υπό κράτηση δυο Καναδούς υπηκόους υπό την κατηγορία ότι θέτουν σε κίνδυνο την κρατική ασφάλεια.
Η απόφαση για θανατική ποινή καταδικάστηκε από ΜΚΟ και διεθνείς φορείς.
Πηγή: skai.gr - Reuters