Προειδοποίηση Μέι για υπονόμευση της δημοκρατίας με πιθανό no-Brexit

Λονδίνο: Του Θανάση Γκαβού

Η Τερέζα Μέι είπε σε ομιλία της σε εργοστάσιο στο Στόουκ ότι απόρριψη της συμφωνίας του Brexit από τους βουλευτές στην αυριανή ψηφοφορία καθιστά ως πιθανότερο σενάριο «μία παράλυση στο κοινοβούλιο που δημιουργεί τον κίνδυνο να μην πραγματοποιηθεί το Brexit».

Συμπλήρωσε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε «υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας», σημειώνοντας ότι θα ήταν η πρώτη φορά που δε θα υλοποιείται το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος.

Αναφερόμενη στην επιστολή των Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα, η κα Μέι έκανε λόγο για «περαιτέρω πολύτιμες διαβεβαιώσεις» αναφορικά με το λεγόμενο 'backstop'.

Αν και παραδέχθηκε ότι δε στάθηκε δυνατό να κερδίσει από τους Ευρωπαίους μία ρητή ημερομηνία λήξης του backstop, τόνισε ότι οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαιώνουν στην επιστολή τους πως οι διαβεβαιώσεις τους περί προσωρινού backstop φέρουν νομική ισχύ.

Ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι η επιστολή των Ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνει ότι η κα Μέι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις νομικές δεσμεύσεις που είχε προαναγγείλει.

Ο Συντηρητικός βουλευτής Γκούτο Μπεμπ, που υποστηρίζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, επίσης απέρριψε τις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις ως «διακοσμητικές».
 

Πηγή: skai.gr