Κλείσιμο

Μέι: Πιο πιθανό το no - Brexit από το no - deal

Η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ είναι πλέον πιθανότερη από την έξοδο χωρίς συμφωνία, θα πει σε ομιλία της στο Στόουκ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας του Brexit.

Η πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις πληροφορίες περί σχεδίου βουλευτών να πάρουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την κυβέρνηση με απώτερο στόχο την ανατροπή του Brexit.

Απευθυνόμενη προς τους βουλευτές θα πει: «Τι θα γινόταν αν βρισκόμασταν σε μία κατάσταση στην οποία το κοινοβούλιο προσπαθούσε να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ σε αντίθεση με μία ψήφο υπέρ της παραμονής; Η πίστη των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία και στους πολιτικούς θα υφίστατο καταστροφικό πλήγμα».

Η κα Μέι θα προσθέσει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από το δημοψήφισμα το 2016 «και οι δύο πλευρές διαφωνούσαν επί πολλών πραγμάτων, αλλά σε ένα πράγμα ήταν ενωμένες: ότι αυτό που θα ψήφιζε ο βρετανικός λαός οι πολιτικοί θα το εφάρμοζαν».

Θα σημειώσει επίσης ότι τα αποτελέσματα προηγούμενων δημοψηφισμάτων έγιναν σεβαστά, ακόμα και στην περίπτωση της δημιουργίας της αποκεντρωμένης Συνέλευσης της Ουαλίας που η διαφορά στο αποτέλεσμα ήταν μόλις 0,3% των ψήφων, με συμμετοχή μόλις πάνω από το 50%.

«Ζήτω από τους βουλευτές να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους στην πίστη των πολιτών στη δημοκρατία μας. Στις σπάνιες περιπτώσεις που το κοινοβούλιο θέτει ένα ερώτημα απευθείας στο βρετανικό λαό, πάντα κατανοούσαμε ότι η απάντησή τους είχε μία βαθιά σημασία. Έχουμε όλοι καθήκον να εφαρμόσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», θα πει η Τερέζα Μέι.

Εν τω μεταξύ το απόγευμα η πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων για να παρουσιάσει «νεότερες διαβεβαιώσεις» από την ΕΕ επί του λεγόμενου 'backstop' για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Αυτό που αναμένεται να παρουσιάσει είναι επιστολή από τις Βρυξέλλες που θα επαναβεβαιώνει ότι το backstop δεν είναι η επιθυμητή κατάληξη των διαπραγματεύσεων και ότι σε κάθε περίπτωση η πρόθεση είναι να πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

Το γεγονός ότι μάλλον δε θα πρόκειται για νομικά δεσμευτική διαβεβαίωση που θα περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Αποχώρησης καθιστά πολύ δύσκολο το να αλλάξει γνώμη επαρκής αριθμός Συντηρητικών βουλευτών από τους δεκάδες που αντιτάσσονται στη συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, έντονη κινητικότητα καταγράφεται στο στρατόπεδο των βουλευτών που τάσσονται κατά του Brexit ή έστω κατά του Brexit χωρίς συμφωνία. Ομάδα βουλευτών υπό τον Συντηρητικό Νικ Μπόουλς θα παρουσιάσει προσχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει εκχώρηση ελέγχου της διαδικασίας του Brexit στο κοινοβούλιο σε περίπτωση που η πρωθυπουργός δεν εξασφαλίσει στήριξη για τη συμφωνία της ή για κάποιο εναλλακτικό σχέδιο εντός τριών εβδομάδων από την αυριανή ψηφοφορία.

Εξάλλου, άλλη ομάδα βουλευτών στην οποία επίσης περιλαμβάνονται σημαντικά ονόματα του Συντηρητικού Κόμματος, δημοσιεύουν προσχέδιο νόμου για το νομικό πλαίσιο διενέργειας νέου δημοψηφίσματος.

Οι ανταποκριτές του Guardian και των Times από τις Βρυξέλλες, παράλληλα, αναφέρουν η ΕΕ αναμένει αίτημα του Λονδίνου για μικρή παράταση της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50, πέρα από την 29η Μαρτίου. Οι ίδιες πληροφορίες προσθέτουν ότι οι Βρυξέλλες είναι θετικά διακείμενες τουλάχιστον σε μία «τεχνική παράταση» μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο