Άρχισε η απόσυρση των ΗΠΑ από την Συρία

Άρχισε η απόσυρση των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συρία, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον στην αντι-τζιχαντιστική συμμαχία.

Ο συνασπισμός «έχει αρχίσει την διαδικασία της εσκεμμένης αποχώρησης από την Συρία», δήλωσε ο συνταγματάρχης Σον Ράιαν, στον απόηχο δημοσιευμάτων του Γαλλικού Πρακτορείου και του CNN που ανέφεραν πως έχει αρχίσει η απόσυρση υλικού.

Αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των περίπου 2.000 αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στην βορειοανατολική Συρία ή να αναφερθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις δυνάμεων.

Τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι η απόσυρση από την Συρία θα γίνει σταδιακά, με «ανοιχτό» χρονοδιάγραμμα, κι ότι ζητούμενο είναι να προστατευθούν οι κούρδοι αντάρτες που υποστήριξαν τις αμερικανικές δυνάμεις στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία ωστόσο έχει καταστήσει σαφές πως θα επέμβει στην βορειοανατολική Συρία ώστε να εκδιώξει κουρδικές αντάρτικες δυνάμεις που αντιλαμβάνεται ως τρομοκράτες.

Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει διαμηνύσει στην Ουάσιγκτον πως η Άγκυρα δεν δεσμεύεται από τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε σήμερα πως οι προετοιμασίες για την νεότερη τουρκική επιχείρηση στο έδαφος της Συρίας συνεχίζονται «εντατικά».

Προσέθεσε πως στόχος δεν είναι οι «Κούρδοι αδελφοί μας» αλλά τρομοκράτες.
Πηγή: skai.gr