Κύπρος: Πρώτη καταδίκη για ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά

Απόφαση - σταθμό έλαβε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο για πρώτη φορά καταδίκασε πολίτη για ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά, εξαιτίας σχολίων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας CITY, σύμφωνα με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστήριο Λευκωσίας, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 800 ευρώ σε γυναίκα, η οποία σχολίασε με ρατσιστικό τρόπο, φωτογραφία παιδιού στο Facebook. H γυναίκα παρουσιάστηκε σε δίκη τον Δεκέμβριο του 2018, με την κατηγορία ότι διένειμε ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό στο διαδίκτυο, το οποίο προωθεί τις διακρίσεις, τη βία και το μίσος.

Η κατηγορούμενη παραδέχθηκε την ενοχή και το Δικαστήριο της επέβαλε το πρόστιμο. Το περιστατικό έφερε στο φως πολίτης, ο οποίος είδε τα συγκεκριμένα σχόλια και ενημέρωσε την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά. Αυτή με την σειρά της ενημέρωσε τον γενικό εισαγγελέα και τον αρχηγό Αστυνομίας και έτσι η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η Λήδα Κουρσουμπά ανέφερε ότι «είναι μια απόφαση - σταθμός για την κυπριακή δικαιοσύνη» προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που ένας πολίτης είναι υπόλογος και καταδικάζεται για μια υπόθεση που αφορά ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό στο διαδίκτυο που αφορά παιδί». Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού δήλωσε ότι ο δικαστής ανέφερε στο δικαστήριο ότι υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού στην Κύπρο και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η κ. Κουρσουμπά σημείωσε ότι «δεν έχει σημασία το ύψος του προστίμου, αλλά το γεγονός ότι υπήρξε καταδικαστική απόφαση στην υπόθεση», προσθέτοντας πως αρχίζει να αλλάζει η νοοτροπία της κυπριακής κοινωνίας.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ