Δεν υπάρχει λιμάνι για τους πρόσφυγες

Κάθε φορά που ένα πλοίο με διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες πλησιάζει, το παζάρι αρχίζει: Ποιά χώρα θα τους δεχθεί και τί αντάλλαγμα θα ζητήσει; Αυτή τη φορά 49 άνθρωποι παραμένουν επί σχεδόν είκοσι ημέρες στα πλοία γερμανικών ΜΚΟ έξω από τις ακτές της Μάλτας. Η κυβέρνηση της χώρας αρνείται να τους δεχθεί, η Ιταλία φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί μόνο γυναίκες και παιδιά, η Ολλανδία το συζητάει, αλλά μόνο στα πλαίσια μίας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης.

Η επικεφαλής των Πρασίνων σττο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σκα Κέλερ, βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην περιοχή για να αξιολογήσει από κοντά την κατάσταση. Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), λέει ότι οι εγκλωβισμένοι έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, εξαντλούνται, ασθενούν και επιπλέον υπάρχει έλλειψη στα πάντα: κρεβάτια, σεντόνια, τουαλέτες. «Εμείς είμαστε απλοί παρατηρητές, πήγαμε και γυρίσαμε, αλλά αυτοί οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, υποφέρουν σωματικά και ψυχικά. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς παθαίνουν ναυτία», τονίζει η Σκα Κέλερ.

Άκαρπες οι προσπάθειες της Κομισιόν

Αυτή την εποχή η Μεσόγειος αγριεύει, τα κύματα θεριεύουν και πολλοί από τους διασωθέντες υποφέρουν στο πλοίο, λέει ο Ρόμπιν Τζένκινς, συνεργάτης της ΜΚΟ Sea Watch: «Αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται πλέον πολύ άσχημα και περιμένουν απελπισμένοι να βρεθεί λύση», επισημαίνει. Όμως αυτή η λύση καθυστερεί. Στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δηλώνει ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και ζητεί από τα κράτη-μέλη να επιδείξουν «περισσότερη αλληλεγγύη».

Ουσιαστικά επαναλαμβάνεται το περσινό σίριαλ, όταν η κυβέρνηση της Ιταλίας είχε αρνηθεί να δεχθεί τους διασωθέντες που εγκλωβίστηκαν σε πλοία έξω από τις ιταλικές ακτές, κατηγορώντας μάλιστα τις ΜΚΟ για τη διάσωσή τους. Η Σκα Κέλερ εγκωμιάζει τις προσπάθειες της Κομισιόν, επισημαίνει ωστόσο ότι οι εθνικές κυβερνήσεις είναι εκείνες που θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα: «Πράγματι απαιτείται συντονισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η ευθύνη ανήκει στα κράτη-μέλη».

Το «μπαλάκι» στις Βρυξέλλες

Όμως το γαϊτανάκι των ευθυνών συνεχίζεται και τα κράτη-μέλη επιστρέφουν το «μπαλάκι» στην Κομισιόν. Στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ξεκαθαρίζει ότι χρειάζεται μία «διαρκής ευρωπαϊκή λύση με πνεύμα αλληλεγγύης». Η Σκα Κέλερ ζητεί από τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει πρωτοβουλία: «Εναπόκειται πλέον στον υπουργό Εσωτερικών, τον Χορστ Ζέεχοφερ, να παρέμβει. Υπάρχουν δήμοι και περιφέρειες που έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να δεχθούν αυτούς τους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μπροστά στην πόρτα της Ευρώπης...».

Πηγή: Πηγή: DW - Χόλγκερ Μπέκμαν (DLF) - Γιάννης Παπαδημητρίου