Χαστούκι Ερντογάν σε Μπόλτον: Η Τουρκία δεν κάνει εκπτώσεις στους Κούρδους

Σε «ναυάγιο» φαίνεται πως κατέληξε η επίσκεψη του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Μπόλτον στην Τουρκία, όπου επιδίωξε να πείσει την Άγκυρα να μην επιτεθεί στους κούρδους αντάρτες που ελέγχουν την βορειοανατολική Συρία.

Ραπίζοντας διπλωματικά τον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε την σχεδιαζόμενη συνάντηση με τον κ. Μπόλτον, και έστειλε στην θέση του τον εκπρόσωπό του Ιμπραήμ Καλίν.

Λίγες ώρες αργότερα ο κ. Ερντογάν επέκρινε έντονα τις θέσεις του κ. Μπόλτον και «άδειασε» την Ουάσιγκτον, λέγοντας σε βουλευτές του πως η Τουρκία δεν μπορεί να προβεί σε εκπτώσεις υπέρ των Κούρδων κατά την επικείμενη επέμβασή της στην Συρία. «Οι εμπλεκόμενοι στον τρομοκρατικό διάδρομο θα λάβουν την απαραίτητη τιμωρία», δήλωσε.

Προσέθεσε πως οι προετοιμασίες για την τουρκική επιχείρηση έχουν ολοκληρωθεί «σε μεγάλο βαθμό», επισημαίνοντας πως ο τουρκικός στρατός «θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο» σχετικά με τους Κούρδους.

Την Κυριακή ο κ. Μπόλτον δήλωσε πως οι περίπου 2.000 αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούν στην Συρία θα αποσυρθούν μόνον εφόσον η Τουρκία δεσμευτεί πως δεν θα επιτεθεί στους κούρδους αντάρτες που έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Ερντογάν απέρριψε σήμερα την προϋπόθεση που έθεσε ο κ. Μπόλτον, σημειώνοντας πως ο αμερικανός αξιωματούχος έκανε «σοβαρό λάθος». Υπογράμμισε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να δεχτεί συμβιβασμό με τους κούρδους ένοπλους της οργάνωσης YPG, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά των αντάρτικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία.

Μιλώντας στην συνέχεια με δημοσιογράφος ο εκπρόσωπος Καλίν υπερθεμάτισε πως η Τουρκία δεν χρειάζεται την άδεια οιουδήποτε για να κινηθεί στρατιωτικά. Συμπλήρωσε μάλιστα πως το κύριο ζήτημα είναι το τι θα γίνει με τα όπλα που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ στους κούρδους αντάρτες και με τις βάσεις που έχουν κατασκευάσει στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί τους Κούρδους πολύτιμους συμμάχους όμως η Άγκυρα αντιτείνει πως πρόκειται για τρομοκρατικό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και συνεπώς συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια στα νοτιοανατολικά σύνορα Τουρκίας.
Πηγή: skai.gr