Συζήτηση κορυφής ΗΠΑ – Ινδίας για το Αφγανιστάν

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης τη Δευτέρα σχετικά με την πρόθεση της Ουάσινγκτον να μειωθεί το έλλειμμα που καταγράφουν οι ΗΠΑ στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών τους με την Ινδία και για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κρατών στο εμπόλεμο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να ενισχύσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ινδίας το 2019 και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των έναντι της Ινδίας, για την επέκταση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού και για την αύξηση της συνεργασίας στο Αφγανιστάν», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία.

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι 
ΗΠΑ από την Ινδία, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ρεπουμπλικάνου να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στην αμερικανική βιομηχανία.

Το Νέο Δελχί έχει απειλήσει να προχωρήσει σε αντίποινα, πάντως δεν αναμένεται να ανακοινώνει μέτρα πριν από το τέλος του μήνα.
Ως προς το Αφγανιστάν, ο Τραμπ σχεδιάζει να αποσύρει 5.000 ως 7.000 από τους αμερικανούς στρατιωτικούς που επιχειρούν στη χώρα αυτή, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησής του τον Δεκέμβριο.

Αυτό σχεδόν σίγουρα θα σημάνει πως η Ουάσινγκτον θα περιορίσει την εμπλοκή της τόσο στην εκπαίδευση και την αρωγή προς τις αφγανικές δυνάμεις, όσο και στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Ταλιμπάν και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στην αφγανική επικράτεια.