Προετοιμασία της Ολομέλειας του Στρασβούργου με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές

Με την υποδοχή της ρουμανικής προεδρίας από τον πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι και την προετοιμασία της ολομέλειας του Στρασβούργου που θα συνεδριάσει 14-17 Ιανουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκινά αυτή την εβδομάδα να «θερμαίνεται», με τις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών στις Βρυξέλλες και με τη σκέψη όλων στις εκλογές τον Μάιο του 2019.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Ο κ. Σάντσεθ θα διατυπώσει ενώπιον της ολομέλειας τις θέσεις του για το μέλλον της Ευρώπης, όπως κάνουν όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι παρελαύνουν από το βήμα του ΕΚ από τις αρχές του 2017.

Οι προτάσεις αυτές θα κωδικοποιηθούν σε ένα «στρατηγικό θεματολόγιο, το οποίο θα καθοδηγήσει το έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την επόμενη πενταετία» και θα συζητηθεί στις 9 Μαίου - ημέρα της Ευρώπης - σε επίπεδο κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Αυτή την εβδομάδα πάντως, οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ θα προετοιμάσουν την ολομέλεια του Στρασβούργου, όπου οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν «ένα νέο εργαλείο για τη διατήρηση των ευρωπαϊκών αξιών», το οποίο περιλαμβάνει πιθανή αναστολή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς τις χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, τις τελικές συστάσεις της Ειδικής Επιτροπής για την επιτρεπτή διαδικασία για τα φυτοφάρμακα, καθώς και για το πρόγραμμα investEU που στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Η ολομέλεια θα αξιολογήσει επίσης την εργασία της απερχόμενης αυστριακής
προεδρίας και της επερχόμενης ρουμανικής, θα συζητήσει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Στο πλαίσιο της Επιτροπής Μεταφορών, αναμένεται ακόμη ότι θα θα ψηφιστούν σχέδια κανόνων για την αντιμετώπιση των παράνομων πρακτικών στις οδικές μεταφορές καθώς και για τις αποσπάσεις και τους χρόνους ανάπαυσης των οδηγών.