Κούβα: «Έφυγε» ο κομαντάντε Χοσέ Ραμόν Φερνάντες Άλβαρες

Ο Χοσέ Ραμόν Φερνάντες Άλβαρες, άλλοτε στρατιωτικός που διαδραμάτισε καίριο ρόλο στον Κόλπο των Χοίρων ως ένας από τους διοικητές των επαναστατικών ένοπλων δυνάμεων της Κούβας υπό την ηγεσία του Φιδέλ Κάστρο, συμβάλλοντας να αποκρουστεί η εισβολή εξορίστων που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ, πέθανε χθες σε ηλικία 95 ετών.

Ο Φερνάντες κατέληξε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. Δεν δόθηκαν πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου του. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν τα τελευταία χρόνια κι είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο πριν από αρκετούς μήνες.

Ο Φερνάντες εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της Κούβας τη δεκαετία του 1940 και εκπαιδεύθηκε και στις ΗΠΑ. Εντάχθηκε στην αντίσταση εναντίον της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα τη δεκαετία του 1950• συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1956. Παρέμεινε στη φυλακή μέχρι τον θρίαμβο της επανάστασης υπό τον Κάστρο, το 1959.

Μετά την επικράτηση των επαναστατικών δυνάμεων, ο Φερνάντες τέθηκε επικεφαλής της εκπαίδευσης των μονάδων της πολιτοφυλακής, λόγω της πολύχρονης εμπειρίας του στις ένοπλες δυνάμεις. 

Ονομάστηκε κομαντάντε το 1961 και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του ταξίαρχου των επαναστατικών ένοπλων δυνάμεων το 1966.

Ο Φιδέλ και ο Ραούλ Κάστρο θεωρούσαν τον Φερνάντες άνθρωπο στον οποίο μπορούσαν να βασίζονται πάντα και ο πρώην στρατιωτικός υπηρέτησε επί δεκαετίες σε υψηλόβαθμες θέσεις στις ένοπλες δυνάμεις, στην κυβέρνηση και στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Χρημάτισε μεταξύ άλλων σύμβουλος της προεδρίας της Κούβας, υπουργός Παιδείας και πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας.