Μέι: Σε αχαρτογράφητο έδαφος με απόρριψη της συμφωνίας του Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί σε «αχαρτογράφητο έδαφος» αν η συμφωνία του Brexit απορριφθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη μεθεπόμενη εβδομάδα, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην τηλεόραση του BBC το πρωί της Κυριακής.

«Μην αφήσετε την αναζήτηση του τέλειου να γίνει εχθρός του καλού», είπε κ. Μέι απευθυνόμενη στους βουλευτές, υπερασπιζόμενη τη συμφωνία που έχει πετύχει με τις Βρυξέλλες.

Η κ. Μέι είπε ότι η ψηφοφορία επί της συμφωνίας θα γίνει «οπωσδήποτε» τη μεθεπόμενη εβδομάδα, εν μέσω δημοσιευμάτων περί πιθανής νέας αναβολής.

Όπως είπε, έχει λάβει ορισμένες διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους που θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες και αφορούν συγκεκριμένα τη Βόρεια Ιρλανδία, έναν διευρυμένο ρόλο για το κοινοβούλιο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την ΕΕ.

Απέφυγε να πει αν σκοπεύει να επαναφέρει τη συμφωνία προς ψήφιση εφόσον απορριφθεί στην πρώτη ψηφοφορία. Απέφυγε επίσης να διευκρινίσει τι θα επέλεγε μεταξύ ενός Brexit χωρίς συμφωνία και ακύρωσης του Brexit αν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία για την αποχώρηση από την ΕΕ.

«Αυτό που είναι το καλύτερο για τη χώρα είναι να φύγει από την ΕΕ με μία καλή συμφωνία. Αυτή που βρίσκεται στο τραπέζι είναι μία καλή συμφωνία», επέμεινε η πρωθυπουργός παρά τις επίμονες ερωτήσεις του BBC για το αν θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Επανέλαβε επίσης ότι δεν πρέπει να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, καθώς θα δίχαζε τη χώρα. Πρόσθεσε ότι πρακτικά θα ήταν αδύνατο ένα δημοψήφισμα να πραγματοποιηθεί πριν από την 29η Μαρτίου, σημειώνοντας ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί να αιτηθεί παράταση της διαδικασίας του Άρθρου 50.

«Έχω υπάρξει σαφής ότι η χώρα θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου αυτού του
έτους», κατέληξε η κ. Μέι.

Με άρθρο της στη «Mail on Sunday», εξάλλου, η Τερέζα Μέι σημειώνει ότι οι βουλευτές θα έχουν να λάβουν μία βαθύτατης σημασίας απόφαση για τη δημοκρατία και τους πολίτες της περιφέρειάς τους. «Ο μόνος τρόπος να τιμήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και την ασφάλεια είναι στηρίζοντας τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι», γράφει η πρωθυπουργός, επικαλούμενη το πνεύμα «πραγματισμού» των Βρετανών.

Την ίδια ώρα, η «Sunday Telegraph» αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι σύμβουλοι της πρωθυπουργού εξετάζουν την πιθανότητα να συνεννοηθούν με βουλευτές του κόμματος για την κατάθεση πρότασης τροπολογίας που στην ουσία θα καθυστερεί περαιτέρω την οριστική απόφαση επί της συμφωνίας του Brexit.

Η τροπολογία θα αναφέρει ότι η συμφωνία του Brexit θα γίνει δεκτή «υπό τον όρο» ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει επαρκείς διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες πως το 'backstop' για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία θα είναι προσωρινό.

Η μέχρι πρότινος σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ Νίκο ντα Κόστα εξηγεί πως η υπερψήφιση μιας τέτοιας τροπολογίας θα επέτρεπε στην κ. Μέι να πει στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει πλειοψηφία για έγκριση της συμφωνίας του Brexit αν γίνονταν κάποιες παραχωρήσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Οι «Sunday Times» αναφέρονται ξανά στα σχέδια βουλευτών όλων των κομμάτων που
αντιτίθεται στο Brexit – ή έστω στο σκληρό Brexit – να αποτρέψουν την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών που καλύπτουν διάφορους τομείς πολιτικής, προτίθενται, σύμφωνα μία εξ αυτών των βουλευτών, την Υβέτ Κούπερ των Εργατικών, να υποβάλουν πρόταση τροπολογίας στο νομοσχέδιο περί οικονομικής πολιτικής που κατατίθεται την ερχόμενη Τρίτη η οποία δε θα επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να χρηματοδοτήσει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου no deal.

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι η έγκριση μιας τέτοιας τροπολογίας θα μπορούσε να προκαλέσει «απόλυτη παράλυση» της κυβέρνησης, σαν αυτή που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ.

Δεύτερη ομάδα βουλευτών από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τα μικρότερα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης θα υποβάλουν πρόταση τροπολογίας που θα απαγορεύει στο υπουργείο Οικονομικών να συλλέγει φόρους σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε Brexit χωρίς συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση που έγινε την περίοδο των εορτών σε δείγμα 25.000 πολιτών για λογαριασμό της οργάνωσης People's Vote που συντονίζει τις ενέργειες υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και δημοσιεύει ο Observer δείχνει πως το 53% θα ήθελε ένα δεύτερο δημοψήφισμα έναντι ποσοστού 47%. Το 54% θα υποστήριζε την παραμονή στην ΕΕ, έναντι 46%.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι αν η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης στηρίξει τη συμφωνία του Brexit ή αν επιτρέψει ελεύθερη ψήφο στους βουλευτές του κόμματος επί της συμφωνίας, τότε το ποσοστό του κόμματος στις επομένως εκλογές θα κατακρημνιζόταν. Το 75% των μελών του κόμματος υποστηρίζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Ήδη, σύμφωνα με τον Observer, πάνω από 5.000 μέλη του κόμματος έχουν επικοινωνήσει με τα αρμόδια κομματικά όργανα προειδοποιώντας ότι θα εγκατέλειπαν το κόμμα σε περίπτωση που στήριζε την έξοδο από την ΕΕ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει πει ότι οι Εργατικοί θα καταψηφίσουν τη συμφωνία του Brexit που έχει παρουσιάσει η κ. Μέι, αλλά έχει επανειλημμένως αποφύγει να στηρίξει ευθέως ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο