Αυτοκέφαλη και με την βούλα η Εκκλησία της Ουκρανίας

Επισφραγίστηκε και τυπικά η αυτοκεφαλεία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέδωσε τον υπογεγραμμένο Τόμο στον μακαριότατο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, μετά την λειτουργία για τα Θεοφάνεια στο Φανάρι.

Από τους παρευρισκόμενους ακούγονταν επιφωνήματα «Άξιος, άξιος», σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Το αυτοκέφαλο αποδεσμεύει πνευματικά την Ουκρανία από την Εκκλησία της Ρωσίας, λύνοντας μία σχέση που χρονολογείται από το 1686.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, που συμμετέχει στις εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, έχει συνδέσει την εκκλησιαστική ανεξαρτητοποίηση με την ευρύτερη γεωπολιτική σύγκρουση ανάμεσα στο Κίεβο και στην Μόσχα.

Η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ωστόσο έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Εκκλησίας της Ρωσίας. Ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος έχει προειδοποιήσει πως η στήριξη της αυτοκεφαλείας της Ουκρανίας από το Φανάρι μπορεί να οδηγήσει τον ορθόδοξο κόσμο σε σχίσμα.

Η ρήξη μπορεί να διευρυνθεί λόγω της επιρροής που ασκεί η Μόσχα σε διάφορες ανατολικές Εκκλησίες, οι οποίες θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αποδεχτούν το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας και να εντάξουν το όνομα του κ. Επιφάνιου στον κατάλογο των ιεραρχών που μνημονεύονται.

Η ρωσική κυβέρνηση από την πλευρά της προσάπτει στον κ. Ποροσένκο ότι εκμεταλλεύεται το εκκλησιαστικό ζήτημα για πολιτικό όφελος, ειδικά ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου.

Ο μητροπολίτης Επιφάνιος και ο κ. Ποροσένκο αναμένεται να επιστρέψουν στο Κίεβο αύριο Δευτέρα.
Πηγή: skai.gr