Ο Γιούνκερ είχε «φιλική» τηλεφωνική συνδιάλεξη με την Μέι για το Brexit

«Φιλική» τηλεφωνική συνδιάλεξη με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με επίκεντρο τα σχέδιά της για το Brexit, έγινε την Παρασκευή γνωστό από μια εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν.

«Συμφωνήσαν να παραμείνουν σε επαφή την επόμενη εβδομάδα» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω συναντήσεις με τους Βρετανούς διαπραγματευτές για το Brexit στον απόηχο της Συνόδου της 14ης Δεκεμβρίου. Σε εκείνη τη Σύνοδο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν πει στην Τερέζα Μέι ότι δεν θα επαναδιαπραγματεύονταν τη συμφωνία για την αποχώρηση.

Στόχος της βρετανίδας πρωθυπουργού είναι να κερδίσει νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις ότι το λεγόμενο 'backstop' για την αποφυγή σκληρών συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας θα είναι προσωρινό. Η κα Μέι χρειάζεται αυτές τις διαβεβαιώσεις πριν από την ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit, που περιλαμβάνει το backstop, τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Έχουν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες συνδιαλέξεις με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπως και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr