Κλείσιμο

Υπέρ του Brexit χωρίς συμφωνία η πλειοψηφία των μελών των Συντηρητικών

Η πλειοψηφία των μελών του Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζα Μέι στη Βρετανία θα προτιμούσε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καταδεικνύει δημοσκόπηση της YouGov.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα τι θα ψήφιζαν σε ένα νέο δημοψήφισμα με τριπλό ερώτημα, το 57% των μελών του κόμματος απαντά ότι θα ψήφιζε υπέρ του ‘no deal’, το 23% θα επέλεγε τη συμφωνία που έχει κλείσει η κα Μέι με τις Βρυξέλλες και μόνο το 15% θα διάλεγε την παραμονή στην ΕΕ.

Σε ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα να αφορά μόνο την επιλογή μεταξύ της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την ΕΕ και του no deal, μόνο το 29% θα επέλεγε τη συμφωνία και το 64% το Brexit χωρίς συμφωνία.

Αναφορικά με τη συμφωνία του Brexit, το 59% των μελών την απορρίπτουν, ενώ το 38% αυτών την υποστηρίζουν.

Μόνο το 11% δηλώνει ότι η δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία, το λεγόμενο ‘backstop’, είναι αποδεκτή. Το backstop προβλέπει παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση μετά από τη μεταβατική περίοδο του Brexit μέχρις ότου βρεθεί άλλη λύση για το θέμα των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό των πανεπιστημίων Queen Mary και Sussex που τρέχουν από κοινού ένα πρόγραμμα καταγραφής των απόψεων των πολιτών που είναι εγγεγραμμένα μέλη πολιτικών κομμάτων.

Ο επικεφαλής του προγράμματος καθηγητής Τιμ Μπέιλ από το Queen Mary σχολίασε ότι «αν η Τερέζα Μέι ελπίζει ότι οι βουλευτές της θα επιστρέψουν στο Γουέστμινστερ έχοντας πειστεί από τις τοπικές κομματικές οργανώσεις να στηρίξουν τη συμφωνία του Βrexit που η ίδια έχει φέρει, θα απογοητευτεί. Φαίνεται ότι αυτοί οι βουλευτές δεν έχουν διάθεση για συμβιβασμό.

Επιπλέον, η βάση των Τόρις μοιάζει να είναι πεπεισμένη ότι το no deal είναι καλύτερο από τη συμφωνία της Μέι».

Αντίστοιχη δημοσκόπηση για τα μέλη του Εργατικού Κόμματος χθες έδειξε ότι το 72% στηρίζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Ο ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο, απέφυγε για ακόμα μία φορά με νεότερες δηλώσεις του να ταχθεί υπέρ τους λεγόμενης Λαϊκής Ψήφου, τουλάχιστον για την ώρα.

Πηγή: Λονδίνο Θανάσης Γκαβός