Κλείσιμο

Αφγανιστάν: Ζητάμε εξηγήσεις για τις δηλώσεις Τραμπ

Η αφγανική κυβέρνηση ζήτησε εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε προχθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το προεδρικό παλάτι.

Στο περιθώριο του προχθεσινού υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας είπε ότι η πρώην Σοβιετική Ένωση, που εισέβαλε στο Αφγανιστάν το 1979, είχε «το δικαίωμα να βρίσκεται εκεί», επειδή «τρομοκράτες εισέρχονταν στην Ρωσία» εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα με την αφγανική ανακοίνωση το αίτημα για παροχή διευκρινίσεων υποβλήθηκε μέσα από επίσημους διπλωματικούς διαύλους.

Όπως τονίζεται, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν κατανοεί ότι: «υπάρχει διαφορά μεταξύ δηλώσεων και της επίσημης πολιτικής μιας χώρας».

Ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών Σαλαουντίν Ραμπάνι, που είναι γιος πρώην ηγετικού στελέχους που πολέμησε ενάντια στην σοβιετική εισβολή και κατοχή, δήλωσε με tweet του ότι «η σοβιετική κατοχή ήταν μια κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας του Αφγανιστάν».

«Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα», πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τα σχόλια Τραμπ.

Μεταξύ των άλλων δηλώσεων που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν ότι: «η Ρωσία ήταν άλλοτε Σοβιετική Ένωση. Το Αφγανιστάν τη μεταμόρφωσε σε Ρωσία, διότι χρεοκόπησε εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν».

Επίσης ο ένοικος του Λευκού Οίκου είπε ότι η Ρωσία, το Πακιστάν και η Ινδία θα πρέπει να επεμβαίνουν στο Αφγανιστάν, όχι οι ΗΠΑ.

«Γιατί βρισκόμαστε εκεί 6.000 μίλια μακριά;» αναρωτήθηκε ο Τραμπ, που έχει πλέον αποφασίσει να αποσύρει τους μισούς από τους 14.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσινγκτον να δαπανά λιγότερα στο εξωτερικό, όπως έχει εξήγγειλε προεκλογικά ο μεγιστάνας.α