Κλείσιμο

Σε εγρήγορση Ντάουνινγκ Στριτ πριν την ψηφοφορία για το Brexit

Σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες θα έχει σήμερα η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι με αντικείμενο τη συμφωνία του Brexit.

Οι επαφές γίνονται σε συνέχεια της προσπάθειάς της να κερδίσει παραχωρήσεις που θα καθιστούσαν αποδεκτή τη συμφωνία από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματός της και από τους δέκα Βορειοϊρλανδούς βουλευτές του DUP που στηρίζουν με ψήφο ανοχής την κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η Βουλή των Κοινοτήτων επιστρέφει τη Δευτέρα μετά από δύο εβδομάδες διακοπών και την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η κρίσιμη συζήτηση επί της συμφωνίας του Brexit. Η ψηφοφορία επ’ αυτής έχει προαναγγελθεί ότι θα γίνει τη μεθεπόμενη εβδομάδα, που αρχίζει στις 14 Ιανουαρίου.

Στόχος της κ. Μέι είναι να κερδίσει κάποιον ρητό προσδιορισμό του «προσωρινού» της διάρκειας του λεγόμενου backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία που περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Αποχώρησης.

Πρόκειται για την προσωρινή παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ που θα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον δεν έχει βρεθεί άλλη οριστική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει επίσης να έχει το Λονδίνο δικαίωμα μονομερούς τερματισμού αυτής της τελωνειακής ρύθμισης, καθώς οι Brexiteers βουλευτές φοβούνται ότι η χώρα θα μείνει παγιδευμένη επ’ αόριστο σε μια τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους.

Ήδη η κ. Μέι έχει συνομιλήσει δύο φορές με την καγκελάριο Μέρκελ, την παραμονή των Χριστουγέννων και χθες Τετάρτη. Σήμερα θα συνομιλήσει με τον Ολλανδό ομόλογό της Μαρκ Ρούτε και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Παρόλα αυτά ο βρετανικός Τύπος αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, καθώς οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του 585 σελίδων κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης, που αποτελεί νομικά δεσμευτικό έγγραφο.

Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του DUP Νάιτζελ Ντοντς είχε χθες συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης. Οι «Financial Times» γράφουν ότι η Ντάουνινγκ Στριτ προσβλέπει σε ένα «ντόμινο» μεταστροφής της γνώμης των βουλευτών - θεωρεί δηλαδή ότι αν μεταπειστούν οι βουλευτές του DUP, τότε και οι Συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές θα στηρίξουν τη συμφωνία του Brexit.

Οι Συντηρητικοί βουλευτές, εξάλλου, θα κληθούν στο σύνολό τους σε ένα «πάρτι με ποτά» στην Ντάουνινγκ Στριτ την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τετάρτη, σε μια τελευταία «επίθεση γοητείας» από την πρωθυπουργό, γράφει η «Daily Telegraph».

Ο υπουργός Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ θα προεδρεύσει σήμερα συνεδρίασης υφυπουργών που έχουν την ευθύνη των προετοιμασιών για το ενδεχόμενο εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Θα τους ενημερώσει για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά την περίοδο των εορτών και θα καθορίσει τα βήματα του σχεδιασμού για το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μπάρκλεϊ με άρθρο του στην «Daily Express» επαναλαμβάνει ότι η συμφωνία που έχει πετύχει η κα Μέι με τις Βρυξέλλες «είναι η μοναδική λειτουργική λύση που υλοποιεί τη δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού».

Αναφέρει επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει ένας καταιγισμός μηνυμάτων με πληροφορίες για τους πολίτες σε ραδιόφωνα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το τι πρέπει να κάνουν προετοιμαζόμενοι για ένα ενδεχόμενο no deal ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με ελλείψεις φαρμάκων και με τα ταξίδια τους.

Ο πρώην υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δηλώνει, εξάλλου, στην «Telegraph» ότι η κ. Μέι θα πρέπει να αναβάλει για δεύτερη φορά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί της συμφωνίας του Brexit από τη στιγμή που δε μοιάζει να έχει συγκεντρώσει επαρκή αριθμό βουλευτών για την επικύρωση αυτής.

Κατά τον κ. Ντέιβις ο χρόνος είναι σύμμαχος της πρωθυπουργού, καθώς όσο πιο πιθανό γίνεται το σενάριο του no deal «τόσο πιο πιθανή γίνεται μία καλή συμφωνία», καθώς οι Ευρωπαίοι δε θέλουν να χάσουν τα 39 δισεκατομμύρια λίρες που έχει συμφωνήσει να καταβάλει το Λονδίνο για το «διαζύγιο».

Ο πρώην υπουργός εκτιμά επίσης ότι ο «εκφοβισμός» προς τους βουλευτές ότι καταψήφιση της συμφωνίας ίσως οδηγήσει σε ανατροπή του Brexit δε θα αποδώσει, αφού η έξοδος της χώρας από την ΕΕ έχει ήδη νομοθετηθεί.

Εν τω μεταξύ, παρά τη δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό δύο βρετανικών πανεπιστημίων που έδειξε ότι το 72% των μελών του Εργατικού Κόμματος θέλει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ο ηγέτης αυτού Τζέρεμι Κόρμπιν ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι πολιτική προτίμηση του κόμματος αυτή τη στιγμή.

Όπως είπε, το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία του Brexit και τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να διεκδικήσει μία καλύτερη συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει παραμονή της Βρετανίας σε μία τελωνειακή ένωση με τους Ευρωπαίους.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο