Μέτρα επιτάχυνσης των απελάσεων από Ζεεχόφερ μετά τον ξυλοδαρμό Γερμανών;

Αυστηρότερους κανόνες για τους αιτούντες άσυλο ανακοινώνει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με αφορμή τον ξυλοδαρμό Γερμανών από νεαρούς πρόσφυγες το Σάββατο στη βαυαρική πόλη Άμπεργκ που βρίσκεται κοντά στη Νυρεμβέργη. Ο κ. Ζεεχόφερ δηλώνει στην εφημερίδα Bild ότι «σε περίπτωση που αιτούντες άσυλο διαπράττουν πράξεις βίας, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μας. Αν η ισχύουσα νομοθεσία δεν αρκεί, θα πρέπει να αλλάξει». Σχετικές προτάσεις προτίθεται να καταθέσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Πάντως, την πρόθεση για αυστηρότερους νόμους ο κ. Ζεεχόφερ την είχε ανακοινώσει ήδη πριν τρεις εβδομάδες. Σήμερα στο Βερολίνο εκπρόσωπος του υπουργού διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο προετοιμάζει νομοθετικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τους κανόνες για την απέλαση από τη Γερμανία αιτούντων άσυλο που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις.

«Δίωξη με όλα τα μέσα του κράτους δικαίου»


Στήριξη στον υπουργό Εσωτερικών παρέχει ο πρόεδρος του Συνδικάτου της Αστυνομίας (DPG) και πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών, Ράινερ Βεντ. Σε γραπτή του ανακοίνωση απαιτεί την απέλαση των τεσσάρων νεαρών προσφύγων υπόπτων για τέλεση αξιόποινων πράξεων. Σύμφωνα με την αστυνομία οι ύποπτοι είναι μεταξύ 17 και 19 ετών και κατάγονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Υπό την επίδραση αλκοόλ είχαν επιτεθεί σε περαστικούς το Σάββατο το βράδυ στο κέντρο του Άμπεργκ. Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά. Οι τέσσερις ύποπτοι έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του ο κ. Βεντ καλεί την κυβέρνηση να καταδικάσει τη βία που ασκήθηκε από αιτούντες άσυλο με τον ίδιο τρόπο όπως το έκανε στην περίπτωση της ακροδεξιάς βίας ενάντια σε ξένους στην πόλη Κέμνιτς πριν τέσσερις μήνες.

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις πράξεις βίας ως αποτρόπαιες ανεξάρτητα από πού προέρχονται. Είτε οι δράστες είναι ξένοι όπως στο Άμπεργκ, είτε είναι Γερμανοί; όπως στην περίπτωση των επιθέσεων στις πόλεις Μπότροπ και Έσσεν παραμονή της Πρωτοχρονιάς; όπου Γερμανός σκόπιμα οδήγησε το αυτοκίνητο του πάνω σε πεζούς αλλοδαπούς, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτζ. Όπως ακόμη τόνισε, η άσκηση βίας είναι καδικαστέα και θα πρέπει να διώκεται με όλα τα μέσα του κράτους δικαίου.
Πηγή: Πηγή: DW - Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο