Παλαιστίνη: Ισόβια σε Αμερικανοπαλαιστίνιο που πούλησε κτίριο σε Εβραίους

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε έναν Αμερικανοπαλαιστίνιο Παλαιστινιακό δικαστήριο, καθώς  πούλησε ένα κτίριο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε Εβραίους αγοραστές.

Ο Ίσαμ Άκελ είχε συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο από την Παλαιστινιακή Αρχή, λόγω της εμπλοκής του στην αγοραπωλησία του κτιρίου αυτού, που βρίσκεται στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA μετέδωσε την είδηση της καταδίκης του, αναφέροντας όμως μόνο τα αρχικά του ονόματός του. Σύμφωνα με το πρακτορείο, κρίθηκε ένοχος για πώληση παλαιστινιακών εδαφών σε "ξένη χώρα".

Δικαστική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι ο Ίσαμ Άκελ μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Τέτοιου είδους πωλήσεις απαγορεύονται από την Παλαιστινιακή Αρχή γιατί, όπως υποστηρίζουν οι Παλαιστίνιοι, εντείνουν τον εποικισμό των παλαιστινιακών συνοικιών της Ιερουσαλήμ.
"Ενημερωθήκαμε ότι ένας Αμερικανός πολίτης καταδικάστηκε από παλαιστινιακό δικαστήριο. Όταν ένας Αμερικανός πολίτης φυλακίζεται στο εξωτερικό, η αμερικανική κυβέρνηση παρέχει κάθε δυνατή προξενική βοήθεια", σχολίασε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στο πλαίσιο των ερευνών της, μετά τη σύλληψη του Άκελ, η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε δύο φορές τον Παλαιστίνιο κυβερνήτη της Ιερουσαλήμ, Άντναν Γάιτ.

Το Ισραήλ κατέλαβε την ανατολική πλευρά της Ιερουσαλήμ το 1967 και το 1980 ανακήρυξε την πόλη "αιώνια" και "αδιαίρετη" πρωτεύουσά του. Η προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα που θεωρεί το τμήμα αυτό κατεχόμενο έδαφος. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους ενώ το Ισραήλ θεωρεί παράνομες όλες τις δραστηριότητες της Παλαιστινιακής Αρχής στην πόλη.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ