Κλείσιμο

Επικοινωνία Ερντογάν με Μέρκελ - Συριακό και προσφυγικό στην ατζέντα

Τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τις προσφυγικές ροές στην Ευρώπη συζήτησαν την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας και η Γερμανίδα καγκελάριος σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν επίσης για τις τουρκογερμανικές σχέσεις και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επαφή μετά την συνάντηση κορυφής του Οκτωβρίου για το Συριακό και μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη χώρα.

Στις 27 Οκτωβρίου, η Κωνσταντινούπολη φιλοξένησε την πρώτη τετραμερή σύνοδο κορυφής στη Συρία. Ερντογάν, Μέρκελ, Μακρόν και Πούτιν συζήτησαν την κατάσταση στη χώρα και πρότειναν ένα σχέδιο για την επίλυση της κρίσης.

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του. Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αποκορύφωμα την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις.
Πηγή: skai.gr