Μία ακόμα βαριά παραίτηση εξαιτίας της απόσυρσης Τραμπ από την Συρία

Την παραίτησή του υπέβαλε ο ανώτερος αξιωματούχος - συντονιστής των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, διαμαρτυρόμενος για την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει άμεσα τους περισσότερους από 2.000 αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην Συρία.

Ο Μπρετ ΜακΓκουρκ υπηρετούσε ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην πολυεθνική συμμαχία κατά των ισλαμιστών από το 2015. Η απόφασή του να αποχωρήσει έρχεται στον απόηχο της παραίτησης και του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος φέρεται ενοχλήθηκε έντονα από την στάση του κ. Τραμπ όσον αφορά την Συρία, όπως μεταδίδουν μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Πριν μόλις 11 ημέρες ο κ. ΜακΓκούρκ είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής των αμερικανικών δυνάμεων στην Συρία έως ότου να διασφαλιστεί πως το «χαλιφάτο» των τζιχαντιστών δεν έχει την δυνατότητα να ανακάμψει από τις στρατιωτικές ήττες που έχει υποστεί την τελευταία διετία.

«Προφανώς θα ήταν ριψοκίνδυνο να πούμε ‘λοιπόν το χαλιφάτο στην φυσική του μορφή έχει ηττηθεί επομένως μπορούμε απλά να φύγουμε τώρα’», είχε πει τότε ο κ. ΜακΓκούρκ. «Ουδείς εξαγγέλλει πως η αποστολή εξετελέσθη», είχε προσθέσει, σημειώνοντας πως το ζητούμενο πλέον είναι να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου τα εδάφη που απελευθερώθηκαν από το ISIS.

Οι παραιτήσεις Μάτις και ΜακΓκούρκ είναι οι νεότερες στελεχικές απώλειες για την προεδρία Τραμπ, και καταδεικνύουν την έλλειψη συντονισμού και κοινής στρατηγικής στους κόλπους της κυβέρνησης.

Περισσότεροι από δέκα ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν αποπεμφθεί ή παραιτηθεί στους 23 μήνες της θητείας του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα – ανάμεσά τους δύο προσωπάρχες Λευκού Οίκου και δύο Σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας.

Ο κ. Τραμπ πάντως υπεραμύνθηκε
της απόφασής του να διατάξει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία. «Αρχικά [το σχέδιο ήταν] να μείνουμε εκεί για τρεις μήνες και αυτό ήταν πριν από επτά χρόνια – ουδέποτε αναχωρήσαμε», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Προσέθεσε πως όταν ανέλαβε την προεδρία το ISIS ήταν εκτός ελέγχου όμως σήμερα είναι «εν πολλοίς» ηττημένο. Άλλες χώρες, «περιλαμβανομένης της Τουρκίας», θα μπορέσουν να «τακτοποιήσουν οτιδήποτε απομένει».

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία πράγματι ξέσπασε το 2011, όμως οι επίγειες επιχειρήσεις των αμερικανικών ένοπλών δυνάμεων στην Συρία άρχισαν το 2015.

Την Παρασκευή ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Τραμπ πριν αυτός ανακοινώσει την απόσυρση των αμερικανών στρατιωτών, δήλωσε πως η Άγκυρα θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εκδίωξη του ISIS από την Συρία.

Προσέθεσε πως πέραν των τζιχαντιστών ο τουρκικός στρατός θα χτυπήσει και τους κούρδους αντάρτες στην Συρία, οι οποίοι έως σήμερα ήταν συγκαταλέγονταν στους πολυτιμότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Πηγή: skai.gr