Μικρής κλίμακας πορείες και επεισόδια στην 6η πράξη των κίτρινων γιλέκων

Μικρομεσαίας κλίμακας διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» έλαβαν χώρα το Σάββατο στην Γαλλία, όμως η συμμετοχή ήταν μικρότερη σε σχέση με τα πέντε προηγούμενα Σαββατοκύριακα σε μία ένδειξη πως το κίνημα σταδιακά χάνει την δυναμική του.

Περίπου 38.600 «γιλέκα» είχαν λάβει μέρος σε πορείες σε ολόκληρη την επικράτεια στις 19:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, έναντι 66.000 που είχαν καταγραφεί στο αντίστοιχο χρονικό σημείο το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών. Το πρώτο Σαββατοκύριακο πορειών, στις 17 Νοεμβρίου, είχαν κατέβει στους δρόμους περισσότεροι από 280.000 άνθρωποι.

Δεν έλειψαν οι ταραχές, κυρίως μετά την δύση του ηλίου, όμως τα επεισόδια ήταν περιορισμένα και δεν υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές ή λεηλασίες. Οι Αρχές έχουν προβεί σε τουλάχιστον 220 προσαγωγές σε ολόκληρη την επικράτεια, εκ των οποίων οι 81 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Η πλειονότητα των προσαγωγών έγινε στο Παρίσι, όπου υπολογίζεται ότι διαδήλωσαν περίπου 2.000 άτομα, μισά συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται ο Ερίκ Ντρουέ, που θεωρείται ηγετική φυσιογνωμία ανάμεσα στα «γιλέκα».

Βίντεο που κυκλοφορεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει τρεις αστυνομικούς να περικυκλώνονται και να δέχονται επίθεση από διαδηλωτές. Ένας από τους ένστολους βγάζει το όπλο του. Η Αστυνομία είπε στο Associated Press πως πρόθεση του αστυνομικού ήταν να τρομάξει το πλήθος κι ότι δεν πυροβόλησε.



Η ένταση ήταν πάντως περιορισμένη και τα περισσότερα καταστήματα λειτούργησαν κανονικά. Η εικόνα δεν συγκρίνεται με τις οδομαχίες που σημειώθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η λεωφόρος των Ηλύσιων Πεδίων θύμιζε πεδίο μάχης.

Η αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων δίνει πολιτική «ανάσα» στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος πριν δύο εβδομάδες υποχρεώθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας του να προβεί σε υποχωρήσεις ώστε να ικανοποιήσει αιτήματα διαδηλωτών.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος εξήγγειλε αύξηση του βασικού μισθού κατά 100 ευρώ, κατάργηση της φορολόγησης στα ωρομίσθια υπερωριών και ακύρωση της αύξησης των φόρων σε χαμηλοσυνταξιούχους. Τα μέτρα έχουν υπερψηφιστεί και στα δύο σώματα της γαλλικής Βουλής.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει για έξι μήνες τις αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα κίνησης, οι οποίες είχαν προκαλέσει την «γέννηση» του κινήματος.

Πέραν των εξαγγελιών Μακρόν η ατμόσφαιρα στην Γαλλία άλλαξε λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στο Στρασβούργο, αλλά και χάρη στην κορύφωση της εορταστικής περιόδου.
Πηγή: skai.gr