Βρετανία: Περιορισμένο πρόγραμμα πτήσεων από το πρωί στο Γκάτγουικ

Το πρώτο αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Γκάτγουικ γύρω στις 6 το πρωί τοπική ώρα μετά από 33 ώρες απόλυτης αδράνειας στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου.

Η διοίκηση του αεροδρομίου ανακοίνωσε τα ξημερώματα ότι σε συνεννόηση με τις αεροπορικές εταιρείες θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή ένα περιορισμένο πρόγραμμα πτήσεων.

Οι επιβάτες καλούνται να ελέγχουν με τις εταιρείες τους αν και ποτέ θα πραγματοποιηθεί η πτήση τους.
Το κλείσιμο του διαδρόμου του Γκάτγουικ αποφασίστηκε στις 9 το βράδυ της Τετάρτης για λόγους ασφαλείας λόγω θέασης δύο «βιομηχανικής κλίμακας» drone στην περίμετρο του αεροδρομίου.

Συνολικά δηλώθηκαν περίπου 50 εμφανίσεις τουλάχιστον ενός drone κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν περισσότερες από 650 πτήσεις επί του συνόλου των 760 προγραμματισμένων πτήσεων. Οι εισερχόμενες πτήσεις εξετράπησαν προς αλλά βρετανικά και ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Υπολογίζεται ότι επηρεάστηκαν περί τους 110.000 επιβάτες που επρόκειτο να φύγουν από το Γκάτγουικ.

Το άνοιγμα του διάδρομο του Γκάτγουικ επιβεβαίωσαν τα ξημερώματα οι αεροπορικές εταιρείες easyJet και British Airways.

Το βράδυ της Πέμπτης τις προσπάθειες της αστυνομίας να εντοπίσουν το χειριστή των drone άρχισαν να συνδράμουν και στρατιώτες με ειδικό εξοπλισμό. Δεν έχει διευκρινιστεί αν τα drone έχουν εντοπιστεί.

Ο βρετανικός Τύπος της Παρασκευής αναφέρεται στο σενάριο που εξετάζεται από τις αρχές ο δράστης της παράνομης παρενόχλησης των αεροσκαφών να είναι περιβαλλοντικός ακτιβιστής.

Μια άλλη θεωρία θεωρεί πιθανό ο δράστης να είναι κάποιος ειδικός στα ηλεκτρονικά συστήματα που κατάφερε να τροποποιήσει το λογισμικό γεωγραφικού περιορισμού με το οποίο κατασκευάζονται τα drone ώστε μα μην μπορούν να απογειωθούν κοντά σε αεροδρόμια. Κατά τη θεωρία αυτή, ο δράστης ήθελε απλώς να κάνει επίδειξη ικανοτήτων, διαταράσσοντας τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο