«Κόντρα» υπουργών στη Βρετανία για το δεύτερο δημοψήφισμα του Brexit

Τη διαφωνία που υπάρχει εντός της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι αναφορικά με το ποιο πρέπει να είναι το εναλλακτικό σχέδιο δράσης σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων ανέδειξαν με δηλώσεις τους δύο κορυφαίες υπουργοί.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο ITV το βράδυ της Τετάρτης η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, υπέρμαχος του μαλακού Brexit, έγινε το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που παραδέχθηκε δημοσίως ότι θα υπήρχε πιθανότητα δεύτερου δημοψηφίσματος. 

«Έχω πει ότι δε θέλω μία Λαϊκή Ψήφο ή δημοψήφισμα γενικά, αλλά αν το κοινοβούλιο αποτύγχανε απολύτως να φτάσει σε συναίνεση, θα μπορούσα να δω ότι θα υπήρχε ένα εύλογο επιχείρημα για ένα δημοψήφισμα», είπε η κα Ραντ. «Το κοινοβούλιο πρέπει να πετύχει μία πλειοψηφία για το πώς θα φύγουμε από την ΕΕ. Αν δεν καταφέρει να το κάνει αυτό, μπορώ να δω το επιχείρημα να επιστραφεί το ζήτημα στο λαό, όσο και αν αυτό θα αναστάτωνε πολλούς από τους συναδέλφους μου», συμπλήρωσε η υπουργός.

Η κα Ραντ εξέφρασε στο πλαίσιο αυτό τη στήριξή της σε μια διαδικασία ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε να διαφανεί αν και για ποιο εναλλακτικό σενάριο του Brexit υπάρχει πλειοψηφία στο σώμα.

Την Πέμπτη το πρωί, ωστόσο, η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρια Λέντσομ, που είναι μέλος του τακτικού υπουργικού συμβουλίου, χαρακτήρισε το δεύτερο δημοψήφισμα «απαράδεκτο».
Η εκ των υποστηρικτών του πιο σκληρού Brexit κα Λέντσομ τάχθηκε αντίθετα υπέρ ενός «ελεγχόμενου no deal» σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας που έχει πετύχει η κα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ένα ελεγχόμενο no deal θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει μία «πιο μινιμαλιστική» εκδοχή της συμφωνίας αποχώρησης με κάποιου τύπου μεταβατική περίοδο για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι μια τέτοια περιορισμένης έκτασης συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει στοιχεία από τις προετοιμασίες περί no deal στο Brexit που έχει ανακοινώσει η ΕΕ.

Ερωτηθείσα για τη θέση της υπουργού Εργασίας, η κα Λέντσομ είπε ότι ένα νέο δημοψήφισμα «θα υπονόμευε τη μεγαλύτερη δημοκρατική άσκηση που έχει γίνει ποτέ». Πάντως αμφότερες τόνισαν ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στις προσπάθειες να εγκριθεί η υπάρχουσα συμφωνία του Brexit.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο