Κλείσιμο

Εντολή Τραμπ για σύσταση στρατιωτικής διοίκησης διαστήματος

Εντολή για τη δημιουργία στρατιωτικής διοίκησης διαστήματος που θα επιβλέπει όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες της χώρας στο διάστημα έδωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μήνυμά του, που απευθύνεται στον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ζήτησε επίσης από το Πεντάγωνο να προτείνει τον διορισμό ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού ως επικεφαλής αυτής της νέας "Στρατιωτικής Διοίκησης του Διαστήματος".

Η νέα διοίκηση αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του νέου κλάδου του αμερικανικού στρατού που θέλει να ιδρύσει ο Τραμπ, της Δύναμης του Διαστήματος, την οποία ο Μάτις έχει χαρακτηρίσει δαπανηρή και άχρηστη. Η ίδρυση αυτού του κλάδου πάντως μπορεί να συναντήσει την αντίσταση του Κογκρέσου, που πρέπει να εγκρίνει τη χρηματοδότησή της.

Η νέα διοίκηση θα λειτουργεί παράλληλα με τις άλλες στρατιωτικές διοικήσεις, που είναι αρμόδιες για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και άλλες περιοχές του κόσμου, εξήγησε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. "Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια", τόνισε.

Ο Πενς έκανε τη δήλωση αυτή από το Κέιπ Κανάβεραλ της Φλόριντας όπου επρόκειτο να παρακολουθήσει την εκτόξευση ενός πυραύλου της εταιρείας SpaceX που μετέφερε στρατιωτικό φορτίο. Η αποστολή αυτή όμως αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.