Ουγγαρία: Οι διαδηλώσεις ενώνουν την αντιπολίτευση εναντίον του Ορμπάν(VID)

Όλα τα κόμματα στην Ουγγαρία δείχνουν ενότητα με τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον «νόμο της σκλαβιάς», όπως ονομάζονται οι αλλαγές στην αγορά εργασία που ψήφισε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν. 

Οι διαδηλώσεις έχουν καταφέρει να ενώσουν την κατακερματισμένη αντιπολίτευση για πρώτη φορά από το 2010 όταν πήρε το τιμόνι της χώρας ο Βίκτορ Ορμπάν. 

Μία από τις αλλαγές του νέου νόμου ορίζει ότι οι εργοδότες είναι σε θέση να απαιτούν ακόμη και 400 ώρες επιπλέον δουλειάς ετησίως, ενώ δημιουργεί και μία καθαρά κυβερνητικά ελεγχόμενη Δικαιοσύνη. 

Χθες για έκτη ημέρα εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κρατικό κανάλι MTVA και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα. Όσο περνούν οι ημέρες ο αριθμός των διαδηλωτών αυξάνεται, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ. 

Την ίδια στιγμή φρουροί ασφαλείας απώθησαν δύο ανεξάρτητους βουλευτές από το κτίριο της ουγγρικής δημόσιας τηλεόρασης οι οποίοι θέλησαν να διαβάσουν ένα ψήφισμα στο πλατό.
Οι δύο βουλευτές περιλαμβάνονταν σε περίπου δώδεκα μέλη του κοινοβουλίου που διανυκτέρευσαν στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης.

«Το να πετιούνται βουλευτές έξω από το κτίριο με τη χρήση σωματικής βίας είναι παράνομο και αδικαιολόγητο», δήλωσε ο Ντανιέλ Ντομπρεντέι, δικηγόρος της ουγγρικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (TASZ).

Στο ψήφισμά τους, οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές εξέφραζαν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές και καλούσαν σε απόσυρση του νέου εργατικού νόμου, υπέρ ανεξάρτητων δημόσιων ΜΜΕ και δικαστηρίων και συμμετοχής της Ουγγαρίας στο γραφείο εισαγγελέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz του Ορμπάν επέκρινε την απόφαση των βουλευτών να πάνε στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης και είπε πως καταχρώνται τις βουλευτικές εξουσίες τους επιδιώκοντας να «επέμβουν σε δημοσιογραφικές επιχειρήσεις».

Η ανεξάρτητη βουλευτής Μπερναντέτ Σελ ανήρτησε πλάνα βίντεο στη σελίδα της στο Facebook που δείχνουν φρουρούς ασφαλείας να συμπλέκονται με τον συνάδελφό της βουλευτή Άκος Χαντάζι και να τον πετάνε έξω από το κτίριο. Η Σελ είπε πως και η ίδια απωθήθηκε από τους φρουρούς ασφαλείας. «Θέλαμε να διαβάσουμε το ψήφισμά μας», είπε στο βίντεο.