Προς εντατικοποίηση προετοιμασιών για ‘no deal’ η Βρετανία

Τoυ Θανάση Γκαβού

Η κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε σε πρώτη φάση το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν για συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της πρωθυπουργού Μέι. 

Την ίδια ώρα, φέρεται έτοιμη να δώσει εντολή για εντατικοποίηση των προετοιμασιών για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος το βράδυ της Δευτέρας, σε έκφραση απώλειας εμπιστοσύνης στις ικανότητες της πρωθυπουργού να διεκπεραιώσει τη διαδικασία του Brexit. 

Από τη στιγμή που η κίνηση του κ. Κόρμπιν δε συνιστά πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνολικά, ωστόσο, πρόκειται για μία κοινοβουλευτική πρωτοβουλία συμβολικής παρά ουσιαστικής σημασίας.

Η κυβέρνηση απέρριψε την πρωτοβουλία ως επικοινωνιακό «κόλπο» και προκάλεσε τον ηγέτη των Εργατικών να υποβάλει πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης που θα προκαλούσε υποχρεωτικά ψηφοφορία και πιθανώς θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές.

Η απάντηση της κυβέρνησης ακολούθησε δημόσιες τοποθετήσεις από ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς βουλευτές και βουλευτές του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP κατά της πρότασης δυσπιστίας του κ. Κόρμπιν και υπέρ της κ. Μέι.

Ο κ. Κόρμπιν δέχεται πιέσεις από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλούς δικούς του βουλευτές να κάνει το βήμα προς μία δεσμευτική πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά ο ίδιος εμφανίζεται διστακτικός καθώς βλέπει ότι με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα θα περνούσε από τη Βουλή μια τέτοια πρόταση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη θέση του Εργατικού Κόμματος, όπως διαμορφώθηκε στο κομματικό συνέδριο του φθινοπώρου, εφόσον δεν καταστεί δυνατή η πρόκληση πρόωρων εκλογών, τότε το κόμμα θα στηρίξει άλλες εναλλακτικές κατά του σκληρού Brexit, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου δημοψηφίσματος.


Ο κ. Κόρμπιν έχει αποφύγει επανειλημμένως πάντως να εκφράσει ρητή υποστήριξη για ένα τέτοιο δημοψήφισμα.

Εν τω μεταξύ η Τερέζα Μέι προεδρεύει του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου της χρονιάς, με τους υπουργούς της να είναι μοιρασμένοι ως προς το τι δέον γενέσθαι εφόσον όπως αναμένεται η συμφωνία του Brexit απορρίψει από τους βουλευτές στα μέσα Ιανουαρίου.

Ορισμένοι υπουργοί ζητούν να καταστεί η προετοιμασία για ‘no deal’ η βασική στρατηγική της κυβέρνησης στην τελική ευθεία για το Brexit. Άλλοι θέλουν να δουν μια σειρά μη δεσμευτικών και κατά συνείδηση ψηφοφοριών στη Βουλή επί όλων των πιθανών εναλλακτικών, συμπεριλαμβανομένου του νέου δημοψηφίσματος, ώστε να διαπιστωθεί προς τα που τείνει η πλειοψηφία του σώματος.

Πάντως συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει εντός της ημέρας ότι τα 6 εκατομμύρια των βρετανικών επιχειρήσεων, όπως και τα υπουργεία, θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, καθώς απομένουν μόλις 101 ημέρες πριν από το Brexit.

Εν τω μεταξύ, η Daily Telegraph αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με νομική γνωμοδότηση που έχει λάβει η βρετανική κυβέρνηση, σε περίπτωση παράτασης της διαδικασίας του Brexit υπό το Άρθρο 50 πέρα από το Μάιο, η Βρετανία θα είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές εκείνου του μήνα.

Υπό το πρίσμα αυτό οι νομικοί της βρετανικής κυβέρνησης φέρονται να θεωρούν ως ύστατη ημερομηνία για τον τερματισμό μιας πιθανής παράτασης το Άρθρου 50 τη 2α Ιουλίου, όταν αρχίζει η νέα θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτός ο χρονικός περιορισμός ενισχύει το επιχείρημα των ευρωσκεπτικιστών ότι είναι πρακτικά αδύνατη η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, που απαιτεί περισσότερο χρόνο, σχολιάζει η Telegraph.