Ο Ζάεφ φέρνει τον νόμο για αμνηστία πριν την τελική μάχη για το Σύνταγμα

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί στην ΠΓΔΜ το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα αμνηστεύει άτομα που εμπλέκονταν αλλά δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα πέρυσι μέσα στο κοινοβούλιο της χώρας.

Στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει πως ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να εξασφαλίσει τις ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης, ειδικά των οκτώ εδρών που τον στήριξαν στην πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Ζάεφ θα χρειαστεί εκ νέου την στήριξή των οκτώ γύρω στις 15 Ιανουαρίου, στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση. Η σύνταξη του νομοσχεδίου για την αμνηστία δρομολογήθηκε κατόπιν δικού τους αιτήματος.

Περισσότερα από 30 άτομα δικάζονται στην ΠΓΔΜ για τις ταραχές στην Βουλή, όπου πρωταγωνίστησαν μέλη και υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος VMRΟ.

Δεν είναι σαφές πόσοι κατηγορούμενοι θα ευνοηθούν από την αμνηστία. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως τρεις από τους πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης που δικάζονται συμμετείχαν στην κατάρτιση του νομοσχεδίου και θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις.

Το κείμενο του νομοσχεδίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί όμως ο πρωθυπουργός Ζάεφ έχει σκιαγραφήσει το περιεχόμενό του, λέγοντας πως η αμνηστία θα καλύψει μόνον άτομα που δεν πρωταγωνίστησαν στις ταραχές ή ενορχήστρωσαν τα επεισόδια.

Ο κ. Ζάεφ έχει επίσης πει πως ο νόμος τουλάχιστον θα προτρέπει ελαφρύτερες ποινές για όσους δεν αμνηστευτούν, καθώς δεν θα προβλέπει κατηγορίες για τρομοκρατία.
Πηγή: skai.gr