Κρεμλίνο: Πολιτικά συμφέροντα πίσω από την σχισματική δράση στην Ουκρανία

«Κατηγορώ» πως η Ουκρανία χρησιμοποιεί την ίδρυση της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, κατά παράβαση των εκκλησιαστικών κανόνων, εξαπέλυσε το Κρεμλίνο.

Το Σάββατο η Ουκρανία εξέλεξε τον μητροπολίτη Επιφάνιο ως προκαθήμενο της Εκκλησίας της, επισημοποιώντας την πνευματική αποδέσμευσή της από το Πατριαρχείο της Μόσχας. Τον Ιανουάριο ο κ. Επιφάνιος θα μεταβεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, για να παραλάβει τον Τόμο που θα επισφραγίζει την αυτοκεφαλεία.

«Στην Ουκρανία, αυτές οι διαδικασίες, αυτή η δραστηριότητα που προκαλεί σχίσμα, είναι πλήρως αναμεμειγμένη με την πολιτική» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Προσέθεσε πως τέτοια πολιτική ανάμειξη «δεν επιτρέπεται από τους εκκλησιαστικούς κανόνες».

Ο κ. Πεσκόφ διευκρίνισε πάντως πως η Μόσχα δεν έχει το δικαίωμα να επέμβει στις εκκλησιαστικές υποθέσεις του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο Inrterfax.

Η αυτοκεφαλεία της ουκρανικής Εκκλησίας έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία στις σχέσεις του Κιέβου με την Μόσχα, οι οποίες παραμένουν σε επίπεδο κρίσης επί τέσσερα χρόνια, αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Χερσόνησο της Κριμαίας.

Σημειώνεται πως ο φιλορωσικός βραχίονας του άλλοτε διασπασμένου ποιμνίου στην Ουκρανία δεν έχει ακόμα ενταχθεί στην καινούργια Εκκλησία. Μόνο δύο ιερείς που πρόσκεινται στην φιλορωσική πλευρά παρέστησαν στην εκλογή του Επιφάνιου.
Πηγή: skai.gr