Ποροσένκο: Η Ουκρανία ακόμα αντιμετωπίζει κίνδυνο ρωσικής εισβολής

Η Ουκρανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κίνδυνο ρωσικής εισβολής, προειδοποίησε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως στα τέλη του μήνα προτίθεται να θέσει τέλος στον στρατιωτικό νόμο που έχει κηρύξει σε παραμεθόριες περιοχές εάν δεν υπάρξει αρνητική εξέλιξη.

«Η μερίδα του λέοντος των ρωσικών στρατευμάτων παραμένει» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο κ. Ποροσένκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Δυστυχώς μόλις το 10% έχει αποσυρθεί. Επί του παρόντος η απειλή εισβολής από ρωσικά στρατεύματα παραμένει», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι το Κίεβο πρέπει να είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο. Πριν δύο εβδομάδες ο ουκρανός πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι ρωσικά άρματα μάχης έχουν συγκεντρωθεί σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Σημείωσε πως η ένταση τις διμερείς σχέσεις με την Μόσχα δεν έχει αποκλιμακωθεί μετά την αναζωπύρωση που σημειώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, όταν ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τρία πλοία του ουκρανικού Ναυτικού – ανάμεσά τους δύο κανονιοφόρους – στην Αζοφική Θάλασσα και αιχμαλώτισαν τα πληρώματα.

Οι 24 ναυτικοί παραμένουν υπό προσωρινή κράτηση σε ρωσικές φυλακές και αντιμετωπίσουν την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε ρωσικά ύδατα, κατηγορία που η Ουκρανία απορρίπτει.

Ο κ. Ποροσένκο αποσαφήνισε πάντως
ότι ο στρατιωτικός νόμος που κήρυξε στις 26 Νοεμβρίου, ως απάντηση στις ρωσικές ενέργειες, θα εκπνεύσει στις 26 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει η απόφαση της ουκρανικής Βουλής, εάν δεν μεσολαβήσει ρωσική πρόκληση.

Η αναστολή του στρατιωτικού νόμου θα επιτρέψει να αρχίσει κανονικά η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, όπου ο κ. Ποροσένκο αναμένεται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, αν και έχει αποφύγει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Χθες ο κ. Ποροσένκο ήταν παρών στην εκλογή προκαθήμενου της ουκρανικής ορθόδοξης Εκκλησίας, που συμβολίζει την πνευματική αποδέσμευση του Κιέβου από την Μόσχα. Η διαδικασία κήρυξης αυτοκεφαλείας θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, όταν η ουκρανική Εκκλησία θα παραλάβει τον σχετικό Τόμο από το Φανάρι.
Πηγή: skai.gr