Κλείσιμο

Σημαντική μείωση των αιτήσεων για άσυλο στην Γερμανία

Περίπου 32.000 λιγότερες αιτήσεις για χορήγηση ασύλου εκτιμά πως έλαβε φέτος η Γερμανία σε σχέση με το 2017, ακόμα κι αν προσμετρηθούν οι αιτήσεις για νεογνά που γεννήθηκαν από προσφάτως αφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, που επικαλείται προκαταρκτική έκθεση των Αρχών, περίπου 166.000 αιτήσεις θα έχουν κατατεθεί έως το τέλος του έτους – περιλαμβανομένων 30.000 αιτήσεων για βρέφη που γεννήθηκαν επί γερμανικού εδάφους.

Το 2017 οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 198.300.

Όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι σαφώς κάτω από το ετήσιο όριο 180.000 έως 220.000 αιτήσεων για άσυλο που έθεσε ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ στην προγραμματική συμφωνία του, κατόπιν πιέσεων από τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Γερμανία την διετία 2015-16, όταν η κ. Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα ώστε να αποφορτίσει τις πιέσεις που δέχονταν χώρες εισόδου όπως η Ελλάδα στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης.

Η επιλογή της είχε πολιτικές συνέπειες στο εσωτερικό, δίνοντας ώθηση στο αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία.

Την τελευταία διετία, μετά το κλείσιμο συνόρων στα Βαλκάνια και την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η ροή ανθρώπων από την Μέση Ανατολή έχει συρρικνωθεί, όμως το προσφυγικό παραμένει κεντρικό πολιτικό ζήτημα.
Πηγή: skai.gr