Κλείσιμο

Μέι: Περαιτέρω διευκρινίσεις για την Βόρεια Ιρλανδία είναι πιθανές

«Περαιτέρω διευκρινίσεις και συζητήσεις» για το status της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit είναι «πιθανές», είπε η Τερέζα Μέι απορρίπτοντας αναφορές περί άρνησης των ευρωπαίων ηγετών να συζητήσουν διευκρινίσεις αναφορικά με το λεγόμενο «backstop» κατά την Σύνοδο Κορυφής.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι από τις σημερινές συζητήσεις της με τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών και της ΕΕ διαπιστώθηκε ότι «περαιτέρω διευκρινίσεις και συζητήσεις μετά από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου είναι για την ακρίβεια πιθανές».

Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει δουλειά ακόμα να γίνει και θα έχουμε συζητήσεις τις επόμενες ημέρες για το πώς θα αποκτήσουμε περαιτέρω διαβεβαιώσεις που χρειάζεται το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να μπορέσει να εγκρίνει τη συμφωνία».

Η κ. Μέι επανέλαβε ότι και η ίδια και η ΕΕ έχουν πει πως η υπάρχουσα συμφωνία είναι η μοναδική πιθανή και ότι ένα άτακτο Brexit «δε θα ήταν καλό για κανέναν». Συμπλήρωσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Τόνισε επίσης ότι τα χθεσινά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής για το Brexit συνιστούν πρόοδο ως «η πιο ξεκάθαρη διαβεβαίωση ότι το backstop θα είναι προσωρινό». Πρόσθεσε ότι «αυτές οι δεσμεύσεις έχουν νομικό καθεστώς και ως εκ τούτου θα πρέπει να τις καλωσορίσουμε».

Ερωτηθείσα για το βίντεο που κυκλοφορεί στο οποίο φαίνεται να μιλά με τρόπο θυμωμένο στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σήμερα το πρωί, η κ. Μέι είπε ότι είχε μία «δυναμική συζήτηση» με τον πρόεδρο της Κομισιόν, κάτι που «μπορεί να γίνει όταν υπάρχει καλή σχέση και συνεργασία».

Η κ. Μέι μοιάζει στο βίντεο να ζητά από τον κ. Γιούνκερ εξηγήσεις για το επίθετο «νεφελώδεις» που ο ίδιος χρησιμοποίησε αναφερόμενος στις προθέσεις
του Λονδίνου.

Στη συνέντευξη Τύπου η κ. Μέι είπε ότι ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι χρησιμοποίησε τον όρο αναφερόμενος σε ένα «γενικό επίπεδο συζήτησης».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο