ΗΠΑ Γερουσία: Ο πρίγκιπας Σαλμάν είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία Κασόγκι

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «υπεύθυνος για τη δολοφονία» του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ημερομηνία που θα τεθεί προς ψήφιση και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το κείμενο αυτό, το οποίο πάντως θα πρέπει να επικυρωθεί από τον Τραμπ ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Η Γερουσία με ψήφους 56 υπέρ έναντι 41 κατά, ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο ζητείται να τερματιστεί η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο που διεξάγει η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

Το μέτρο αυτό θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από τη Βουλή. Είναι η πρώτη φορά που η Γερουσία ή η Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζει μια πρόταση για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από μια δέσμευσή τους στο εξωτερικό με βάση τον Νόμο περί Πολεμικών Εξουσιών. Ο νόμος αυτός, που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ, περιορίζει τη δυνατότητα του προέδρου των ΗΠΑ να δεσμεύει αμερικανικές δυνάμεις σε ενδεχόμενες εχθροπραξίες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.