Λύση στο αγκάθι του Brexit παλεύει να βρει η ΕΕ μετά την συνάντηση με Μέι

Λύση στο θέμα-αγκάθι του Brexit αναζητούν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι νωρίτερα είχαν εκτενή συζήτηση με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Αυτή την ώρα συνεδριάζουν οι 27 εταίροι για να καθορίσουν την στάση τους. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρει πως η ΕΕ είναι διατεθειμένη να προσφέρει μη δεσμευτικές διαβεβαιώσεις στο Λονδίνο για την Βόρεια Ιρλανδία, χωρίς να είναι σαφές εάν αυτό αρκεί για την βρετανική πλευρά.

Η ίδια η κ. Μέι έχει δηλώσει πως επιδιώκει πολιτικά και νομικά δεσμευτικές διευκρινίσεις που θα τακτοποιούν το ζήτημα.

Η ρύθμιση για την Β. Ιρλανδία αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα για την κ. Μέι, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει την συμφωνία εξόδου από την Βουλή των Κοινοτήτων. Την Δευτέρα υποχρεώθηκε να αναβάλει την σχετική ψηφοφορία όταν έγινε σαφές πως κινδύνευε με βαριά ήττα.

Η συμφωνία του Brexit προβλέπει πως το Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, θα παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ έως ότου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για την μελλοντική εμπορική τους σχέση. Αυτό είναι ανάθεμα για τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της κ. Μέι.

Χθες η κ. Μέι επιβίωσε εσωκομματικής πρότασης μομφής, με 200 ψήφους υπέρ έναντι 117 κατά.
Πηγή: skai.gr