Κλείσιμο

Ο Τραμπ παίρνει αποστάσεις από τον καταδικασμένο πρώην δικηγόρο του

Αποστάσεις από τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του επιχειρεί να λάβει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ εντείνονται οι ενδείξεις πως ο νομικός «κλοιός» γύρω από τον Λευκό Οίκο στενεύει.

«Ουδέποτε κατηύθυνα τον Μάικ Κόεν να παραβιάσει τον νόμο», έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ, προσπαθώντας να επιρρίψει την ευθύνη αποκλειστικά στον πρώην δικηγόρο του. «Κάθε δικηγόρος έχει μεγάλη ευθύνη εάν γίνει κάποιο λάθος», προσέθεσε.

Χθες ο κ. Κόεν καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση για την κατηγορία ότι προεκλογικά χρημάτισε δύο γυναίκες – την πρώην πορνοστάρ «Στόρμι Ντάνιελς» και το μοντέλο του Playboy Κάρεν Μακντούγκαλ – ώστε να αποτρέψει την δημοσίευση μαρτυριών τους περί εξωσυζυγικών σχέσεων με τον κ. Τραμπ.

Τα δικόγραφα καταδεικνύουν πως οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης θεωρούν ότι ο κ. Τραμπ ήταν σε συνεννόηση με τον κ. Κόεν για τις πληρωμές. Αυτό σημαίνει πως ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρείται πιθανός συνένοχος για παραβίαση της νομοθεσίας περί προεκλογικών εκστρατειών, δεδομένου ότι στόχος των πληρωμών ήταν να προστατευθεί το προφίλ του.



Στα τιτιβίσματά του ο κ. Τραμπ επανέλαβε την θέση του ότι οι πληρωμές δεν ήταν παράνομες κι ότι δεν εμπίπτουν στους κανόνες περί προεκλογικών χρηματοδοτήσεων.

«Πολλοί ειδικοί δικηγόροι έχουν δηλώσει πως δεν έκανα τίποτε κακό όσον αφορά τους νόμους για την χρηματοδότηση εκστρατειών, εάν εφαρμόζονται καν [σε αυτή την περίπτωση], διότι αυτό δεν ήταν προεκλογικά χρήματα», έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας.

Πέραν της ομολογίας του για τις προεκλογικές πληρωμές στις δύο γυναίκες ο κ. Κόεν έχει συνεργαστεί και με την ομάδα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος ερευνά τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Από δικόγραφα που έχει δημοσιεύσει το γραφείο του κ. Μούλερ προκύπτει πως ο κ. Κόεν έχει αποκαλύψει επαφές των εταιρειών Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους από το 2015. Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του προέδρου έχει επίσης δηλώσει ένοχος για ψευδορκία ενώπιον του Κογκρέσου όσον αφορά το πότε έληξαν οι προσπάθειες του Οργανισμού Τραμπ για οικοδόμηση ουρανοξύστη στην Μόσχα.

Αρχικά είχε καταθέσει πως το πρότζεκ έληξε τον Ιανουάριο του 2016, όμως στην συνέχεια παραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονταν έως το καλοκαίρι του ίδιου έτους.
Πηγή: skai.gr