Αίγυπτος: Αστυνομικός δολοφόνησε δύο χριστιανούς για «προσωπική διαφορά»

Αιγύπτιος αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε την Τετάρτη δύο χριστιανούς, πατέρα και γιο, μπροστά σε εκκλησία στη Μίνια εξαιτίας «προσωπικής διαφοράς», δήλωσε ο επίσκοπος της επαρχίας αυτής της κεντρικής Αιγύπτου.

Ο Μακάριος, επίσκοπος στην επαρχία Μίνια, διαβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι φόνοι αυτοί δεν είχαν σχέση με τη θρησκεία, μολονότι η κοινότητα των κοπτών (των χριστιανών μειονοτικών) στην Αίγυπτο έχει γίνει στόχος πολλών φονικών επιθέσεων, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει στην πλειονότητα των περιπτώσεων η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στη ροή αναρτήσεών του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ο επίσκοπος, αστυνομικός που φρουρούσε εκκλησία στην πόλη Μίνια άνοιξε πυρ εναντίον «του Ιμάντ Καμάλ Σαντίκ, 49 ετών, και του γιου του Δαυίδ Ιμάντ, 21 ετών (...) εξαιτίας προσωπικής διαφοράς».

Ο αστυνομικός συνελήφθη και μετήχθη για ανάκριση σε αστυνομικό τμήμα στη Μίνια, 250 χλμ. νότια του Καΐρου, σύμφωνα με το κείμενο.

«Επρόκειτο για προσωπική διαφορά κι όχι για (υπόθεση που συνδεόταν με) τη θρησκεία», επέμεινε ο επίσκοπος Μακάριος μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου που μετέφερε χριστιανούς και σκότωσαν επτά πιστούς. Την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ, περίπου έναν χρόνο μετα την προηγούμενη επίθεση που είχε διαπράξει εναντίον μελών της χριστιανικής μειονότητας.

Η κοπτική κοινότητα και η χριστιανική μειονότητα συνολικά στην Αίγυπτο είναι η μεγαλύτερη και αρχαιότερη στη Μέση Ανατολή και τα μέλη της υπολογίζεται πως αντιστοιχούν στο 10% των περίπου 100 εκατομμυρίων Αιγυπτίων. Ωστόσο πολλοί χριστιανοί διαμαρτύρονται ότι υφίστανται διακρίσεις σε μια χώρα όπου η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι μουσουλμάνοι και καταγγέλλουν πως γίνονται συχνά στόχοι εξτρεμιστών.

Περισσότεροι από 100 μειονοτικοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις εναντίον κοπτών που έχουν διαπραχθεί στην Αίγυπτο από τα τέλη του 2016.