Νίκη Μέι στην εσωκομματική πρόταση μομφής

Επικράτησε στην εσωκομματική πρόταση μομφής εναντίον της η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, η οποία παραμένει τόσο στην ηγεσία των Συντηρητικών όσο και στην ηγεσία της χώρας.

Η κ. Μέι απέσπασε 200 ψήφους στήριξης, έναντι 117 βουλευτών που ζήτησαν την απομάκρυνσή της από την ηγεσία των Συντηρητικών. Πλέον καλείται να εξασφαλίσει επαρκείς αλλαγές στην συμφωνία για το Brexit ώστε να κατορθώσει να την περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων.

Η κ. Μέι δήλωσε ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα όμως παραδέχτηκε πως «σημαντικός» αριθμός βουλευτών τάχθηκε εναντίον της. Υπογράμμισε πως αποστολή της είναι η συνέχιση της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την χώρα.

«Έχω ακούσει τι είπε η Βουλή», είπε η κ. Μέι, διαμηνύοντας πως στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιδιώξει «νομικές και πολιτικές διαβεβαιώσεις» από τους 27 εταίρους που θα καταλαγιάσουν τις ανησυχίες των βουλευτών της σχετικά με την ρύθμιση για την Βόρεια Ιρλανδία.

Η κ. Μέι δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί από το κόμμα της για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το καταστατικό. Παρόλα αυτά, απευθυνόμενη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα λίγο πριν από την ψηφοφορία, υποσχέθηκε ότι δεν έχει πρόθεση να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2022.

Στην πράξη όμως τις επόμενες ώρες και ημέρες θα φανεί ωστόσο εάν το σημερινό αποτέλεσμα αρκεί ώστε η κ. Μέι να επιβιώσει πολιτικά.

Υποστηρικτές της πρωθυπουργού αναφέρουν ότι συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους σε σχέση με το 2016, όταν εξελέγη στην αρχηγεία. Στον αντίποδα, είναι οφθαλμοφανές ότι επί του παρόντος η κ. Μέι δεν έχει τις έδρες που απαιτούνται ώστε να περάσει την συμφωνία για το Brexit από την Βουλή.

Προχθές υποχρεώθηκε να αναβάλει αιφνιδιαστικά και μέχρι νεοτέρας την σχετική κοινοβουλευτική ψηφοφορία αφότου έγινε εμφανές ότι θα υφίστατο βαριά ήττα.

Αντιδρώντας στην ψηφοφορία αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την κ. Μέι να φέρει την «άθλια» συμφωνία για το Brexit στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας αιχμηρά πως η πρωθυπουργός έχει χάσει την δεδηλωμένη. Προσέθεσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να κυβερνήσει.

Ο ηγέτης των ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών, Τζέικομπ Ρις Μογκ δήλωσε στο BBC πως πρόκειται για φριχτό αποτέλεσμα για την πρωθυπουργό Μέι, καλώντας την να παραιτηθεί. «Από τους 160 με 170 Συντηρητικούς που δεν είναι στο μισθολόγιο της κυβέρνησης, περισσότεροι από τους μισούς την καταψήφισαν», είπε.

Αύριο Πέμπτη στην Σύνοδο Κορυφής η κ. Μέι θα επιχειρήσεις να διασφαλίσεις πως η έκτακτη ρύθμιση για την Βόρεια Ιρλανδία – το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το Λονδίνο – θα έχει ξεκάθαρη ημερομηνία λήξης.

Η συμφωνία εξόδου προβλέπει πως εάν Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την μελλοντική εμπορική σχέση τους έως το τέλος του 2020 το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ έως ότου να βρεθεί λύση.
Πηγή: skai.gr