Ο Όρμπαν πέρασε «νόμο δουλείας» και κυβερνητικά ελεγχόμενα δικαστήρια

Δύο αμφιλεγόμενους νόμους που αυξάνουν τον κυβερνητικό έλεγχο στην Δικαιοσύνη και ενισχύουν τα δικαιώματα των εργοδοτών στην υπερωριακή εργασία ψήφισε η Βουλή της Ουγγαρίας, πιθανώς ανοίγοντας νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νόμος για τις εργασιακές σχέσεις, τον οποίο η αντιπολίτευση αποκαλεί «νόμο της δουλείας», αυξάνει τον όγκο της υπερωρίας που δικαιούται να ζητήσει εκάστοτε εργοδότης από 250 εργατοώρες ανά έτος σε 400.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μία επιχείρηση δύναται να ζητήσει από κάθε μισθωτό 7,7 ώρες επιπλέον εργασίας ανά εβδομάδα.

Οι νέοι κανόνες ορίζουν πως οι διαπραγματεύσεις για υπερωριακή απασχόληση θα γίνονται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, δίχως την μεσολάβηση συνδικάτων, και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να υπολογίζουν τα επιπρόσθετα ωρομίσθια που δικαιούται κάθε υπάλληλος σε βάθος τριετίας.

Ο δεύτερος νόμος δρομολογεί την ίδρυση διοικητικών δικαστηρίων που θα βρίσκονται υπό την της εποπτεία του υπουργού Δικαιοσύνης, συρρικνώνοντας τις σχετικές αρμοδιότητες του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η υπόθεση αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ήδη ανησυχεί για υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.

Οι καινούργιες έδρες θα εκδικάζουν κυρίως διαφορές ανάμεσα στους πολίτες και στο Δημόσιο, όπως συμβάσεις προμηθειών, με επικριτές της κυβέρνησης Όρμπαν να καταγγέλλουν πως η Βουδαπέστη επιχειρεί να καταστρατηγήσει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Το νέο σύστημα θα τεθεί σε ισχύ έως το 2020. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, πιστός σύμμαχος του κ. Όρμπαν υποστηρίζει πως κατ’ αυτόν τον τρόπο το δικαστικό σύστημα θα γίνει αποτελεσματικότερο.

Η κυβέρνηση Όρμπαν διαθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων στην Βουλή, που σημαίνει πως μπορεί να υπερψηφίσει νομοσχέδια δίχως ιδιαίτερη δυσκολία.

Η αντιπολίτευση επιχείρησε να καθυστερήσει τις σημερινές ψηφοφορίες εμποδίζοντας την πρόσβαση στο βήμα της Ολομέλειας, πετώντας τρικάκια, και προκαλώντας θόρυβο με σφυρίχτρες και σειρήνες.
Πηγή: skai.gr